Mégiscsak igaz az új jobboldali párt legendája

2007.01.30. 21:36
Három egymással szembenálló fideszes érdekcsoportról beszélt Gorka Sebestyén biztonságpolitikai szakértő a Klubrádióban. A Fejlődő Demokrácia és Nemzetközi Biztonsági Intézet igazgatója a legnagyobb ellenzéki párttal szemben meghatározott új párt megalakítását jelentette be.
Kicsoda Gorka Sebestyén?
Gorka Sebestyén Nagy-Britanniában született, de Magyarországon élő biztonsági szakértő. Külpolitikai témájú cikkeit többször is publikálta a Magyar Nemzet, de az Evangélikus Élet című lap beszámolója szerint a terrorizmusról előadásokat is tart. Gorka a Medgyessy Péter volt miniszterelnök ügynökmúltját vizsgáló parlamenti bizottság szakértőjeként tűnt fel először a hazai médiában. A D209-es ügyet vizsgáló testület mellett alkalmazott külsős segítő átvilágítása után az NBH akkor azt állította, hogy személye nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Az októberi budapesti események után a Népszabadság beszámolója szerint nyugati segítséget sürgetett.

A Fidesz csődje miatt heteken belül megalapítják jobboldali pártjukat, jelentette be Gorka Sebestyén, a Fejlődő Demokrácia és Nemzetközi Biztonsági Intézet igazgatója, biztonságpolitikai szakértő a Klubrádióban. Gorka egyértelművé tette, pártja a Fidesszel szemben határozná meg magát.

A bejelentést azért fogadta nagyobb figyelem, mert néhány héttel ezelőtt a Magyar Nemzetben álnéven Orbán-ellenes szervezkedéssel vádoltak meg több jobboldali szakembert, politikust. A cikk szerzője Áder Jánosról azt állította, hogy "bizonyos feltételek" teljesülése esetén szerepet vállalna egy új, az Orbán Viktor vezette Fidesszel konkuráló párt vezetésében.

Schmidt-Stumpf

A cikk tényként szögezte le, hogy a rivális pártot a Terror Háza Múzeum igazgatója, Schmidt Mára szervezi, és ennek érdekében az elmúlt hetekben megbeszéléseket kezdeményezett a Fidesz politikusaival, polgármestereivel. Ezzel gyakorlatilag megegyező tartalmú álláspontot közvetített most Gorka is, aki kizártnak tartja, hogy két elveszített választás után Orbán Viktornak esélye lenne 2010-ben nyernie.

A biztonságpolitikai szakértő saját magán kívül mást nem nevezett meg, de azt elárulta, "meghatározó jobboldali értelmiségiek keresték meg" a pártalapítás gondolatával. Gorka Sebestyén hasonló pártalakítási kezdeményezésekről is tud a jobboldalon.


Gorka Sebestyén

Gorka három érdekcsoportról beszélt, amely a Fideszen belül határozott alakot ölt. Ezek nem értenek egyet egymással, "ebből lehet arra következtetni, hogy a Fideszből ki akarnak hasítani egy új pártot", mondta Gorka Sebestyén, a párt felső vezetéséből származó információira hivatkozva.

Pokorni is lázadni próbál?

A három érdekcsoport az Orbán –Simicska Lajos, a másik a Schmidt Mária – Stumpf István vonal, a harmadik Pokorni Zoltán érdekköre. Gorka szerint ez utóbbi a leggyengébb. A Magyar Nemzet tavaly tavasszal szintén a véleményoldalon már megtámadta Pokorni Zoltánt, akit nem sokkal később Orbán Viktor megvédett.