Gusztos szabálysértéssé nyilvánítaná a drogfogyasztást

2003.01.14. 13:16
Gusztos Péter egyetért Mádl Ferenc felvetésével, miszerint a törvényhozás gondolja újra a szabálysértési jogot annak érdekében, hogy az alkalmi fogyasztókat ne fenyegesse börtönbüntetés. Véleménye szerint a kábítószer személyes használatához kapcsolódó tevékenységeket - köztük a saját fogyasztás céljából történő megszerzést és birtoklást - teljes egészében a szabálysértések körébe kellene utalni.
"Megfontolandónak tartom, hogy újra kellene gondolni a szabálysértési jogot, és ennek keretében szabálysértéssé válhatna a kábítószer személyes célú használatával kapcsolatos összes cselekmény" - fogalmazta meg véleményét Gusztos Péter annak kapcsán, hogy az államfő hétfőn aláírta a módosított Btk.-t. A szabad demokrata politikus emlékezetett arra, hogy a szabálysértési jog esetleges kiterjesztését az államfő vetette fel hétfői nyilatkozatában, igaz ő csak az először drogozókra tartaná alkalmazhatónak a szabálysértési eljárást csekély mennyiségű drog birtoklása, vagy fogyasztása esetén.

Politikusi magánvélemény

Gusztos közölte, ez nem pártálláspont, hanem az ő "szakmai álláspontja és politikusi magánvéleménye". Ugyanakkor leszögezte, hogy bár a Btk. módosítás parlamenti vitája során nem merült fel a szabálysértési jog alkalmazása a drogfogyasztókkal szemben, ezt több liberális politikus is kívánatosnak tartaná.

Indoklása szerint az elmúlt négy évben a drogügyekben indult nyomozások háromnegyede a fogyasztók ellen irányult, ez pedig túl drága ahhoz képest, hogy üldözésüknek semmilyen pozitív hatása sem volt. A politikus szerint a drogfogyasztók elleni eljárásokra költött milliókat hatékonyabban használhatnák fel megelőzésre, ártalomcsökkentő programokra, illetve a drogkereskedők elleni küzdelemre.

Üdvözlendő, hogy az államfő egyetért a kormánnyal

Gusztos Péter a Btk. aláírása körüli polémiát nem igazán érti, számára ugyanis egy pillanatig sem volt kétséges, hogy az államfő aláírja a jogszabályt. Gusztos így nem osztja a szocialisták örömét, mert úgy véli, sem a parlamenti vitában, sem egyéb fórumokon nem merült fel, hogy a törvény esetleg alkotmányellenes volna, vagy nemzetközi szerződéseinket sértené.

Gusztos közölte, ő és pártja örömmel üdvözli, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök a Fidesszel ellentétben megértette és támogatja a módosítás célját, jelesül azt, hogy az alkalmi fogyasztókat nem érdemes börtönnel fenyegetni, mert tettük társadalmi veszélyessége rendkívül csekély. A módosítás társadalmi elfogadottságát is növeli, hogy a konzervatív nézeteket valló, nemzetközileg elismert jogászprofesszor, Mádl Ferenc egyetért a szocialista-liberális kormány törekvéseivel.