Rendesen kiosztották Gyurcsányt az elnökségin

2007.01.22. 00:13
A szocialisták ellenállása miatt a Gyurcsány-Hiller páros első látványos megfutamodására készül. A tervekkel ellentétben nem lesz nagyszabású pártreform az MSZP februári kongresszusán. De a szocialista vezetők máshol is szorongatják a kormányfőt. A pénteki elnökségi ülésen azt feszegették, hogy mit vár Gyurcsány Ferenc kormánya tagjaitól, a szocialista vezetőktől, és mit várnak a szocialisták Gyurcsánytól? Még Hiller István is azon a véleményen volt, hogy a dolgok így nem mehetnek tovább.

Információink szerint a szocialista párt pénteki, alaposan elhúzodott, több mint négyórás elnökségi ülésén a szocialista párt nagyágyúi Gyurcsány Ferenc bevezetője után alaposan nekimentek a miniszterelnöknek. Több forrásunk szerint Gyurcsányt nemcsak régi ellenfelei, Kiss Péter, Lendvai Ildikó kritizálták, hanem eddigi legfőbb támogatója, Hiller István is.

Még a párttagság sem támogatja a reformokat

Úgy tudjuk, a kiszivárogtatott sajtóhírekkel ellentétben a miniszterelnök nem önszántából ütött meg ismét önkritikus hangot az MSZP zárt ajtók mögött lezajlott fórumán. A hétvégi Népszabadságban és Népszavában megszellőztetett kormányzati döntési mechanizmusokkal kapcsolatos önostorozás és a alapszabály-módosítás elhalasztásának bejelentése azután történt, hogy az elnökség és választmány vezetői váratlanul kemény kritikákat vágtak Gyurcsány fejéhez. Az egyik alapkérdés az volt, hogy milyen tartalommal és hogyan akarja Gyurcsány Ferenc reformjait végigvinni, ha a szocialista párttagság sem támogatja javaslatait. A kórháztörvénnyel nem az a bajuk, hogy bevezetik, hanem elképzelésük sincs, hogy mit tartalmaz. "Még a szocialista tagság sem tudja követni a kormányfőt, hogyan várhatja el a társadalomtól, hogy a reformok mögé álljon?" fogalmazott az Indexnek az egyik elnökségi tag.

Az intézményi reformokról az elnökség tagjai sorban elmondták Gyurcsánynak az elmúlt hónapban felgyülemlett panaszokat, de forrásaink szerint a hirtelen jött kritika az elnökséget magát is meglepte, mert az első beszédek után a hangrögzítőt is kikapcsolták. Az egyik elnökségi tag szerint az MSZP nem képes a jelenlegi tempót követni. "Miért nem lehet a reformot több lépcsőben bevezetni?" - kérdezték a kormányfőt. Úgy tudjuk, Gyurcsány az össztűz után kezdte - a Népszabadság megfogalmazása szerint - kárhoztatni a párt kiszorítását a meghatározó folyamatokból, és ezután tett ígéretet arra is, hogy a jövőben a szűk stáb helyett szélesebb szakmai és társadalmi nyilvánosság előtt folytassák le az átalakításról szóló vitákat.

Az elnökség viselkedésével egybevág, hogy a hétvégén Horn Gyula exminiszterelnök is a vizitdíj bevezetése ellen szólalt fel. Horn a Vasárnapi Híreknek adott interjúban beszélt az egészségügyi reformról, és egyértelműen a kormány tervei ellen foglalt állást.

Mégsem alakítják át a szocialista pártot?

A miniszterelnöknek és Hiller István távozó pártelnöknek a jelek szerint le kell mondaniuk a szocialista párt átalakításáról szövögetett álmaikról, és az elnökségből származó információk szerint a két vezető politikus által szignált alapszabálymódosításról is. Nemrégen a párttagság kis piros füzetben kapta kézhez a szerzőpáros változtatási terveit. A párt megújítása nevében valójában a párt hierarciáján változtatnának. A pártelnökség és maga a pártelnök (aki minden valószínűség szerint Gyurcsány Ferenc lesz) a jelenleginél nagyobb hatalmat kapott volna, míg a párttagság beleszólási lehetősége fordítottan arányosan változott volna. Az MSZP-ben ezekben a hónapokban tisztújítások sora zajlik, így érthető, hogy a párt vezetősége most nem szívesen rúgná össze a port a párttagsággal amiatt, hogy jogait korlátozni akarja, ezért Hiller és Gyurcsány inkább visszalépett az alapszabálymódosítástól.

"Konstruktív hangulatú beszélgetés volt, kritikával és megerősítéssel. Semmi személyeskedés" - kommentálták a miniszterelnök környezetében a pénteki megbeszélést.

A pénteki lázongás után azonban valószínű, hogy Gyurcsány számára szűkült a mozgástér kormánya átalakítására is. A pártvezetés eddig menetrendszerűen rábólintott a miniszterelnök terveire, és gyakorlatilag ellenállás nélkül ment bele a reformok s a megszorító csomag beindításába is, most viszont - évek óta először - Gyurcsány magára maradt. A miniszterelnök forrásaink szerint egy lényeges ponton a reformok végrehajtásának akadozása és a szocialisták nyomása ellenére sem engedett, egyelőre nem állítja vissza a közigazgatási államtitkári posztot, amit az összevonások miatt felduzzadt tárcák vezetői szorgalmaznak a túlzottan megnövekedett munkaterhek miatt.