Újra Gyurcsány a miniszterelnök

2006.06.09. 11:27
A kormányfő szívére tett kézzel, bal kezében a lobogót szorongatva tette le hivatali esküjét, miután a parlament koalíciós többsége megszavazta a kormányprogramot, amivel egyúttal támogatták a kormányfő újrázását is. Képriportunkat figyelmesen végigkövetve megláthatja, a parlamentben hogyan megy az ilyesmi.

A kormányprogram tíz órás vitáját Gyurcsány Ferenc, még mint kijelölt miniszterelnök zárta le. Bátorságról, összefogásról szónokolt. A - kijelölt - miniszterelnök beszédét Csapody Miklós egyáltalán nem élvezhette, mert csak jelentős késéssel érkezett az ülésterembe, valamint Hillerné Farkas Julianna is lemaradt az első szavakról.

A parlament elfogadta a kormányprogramot és Gyurcsány Ferencet miniszterelnöknek választotta. A kormányprogramról és a miniszterelnök személyéről az országgyűlés 206 igen, 159 nem szavazattal, tartózkodás nélkül döntött. A szavazáson a 386 képviselőből 365 vett részt.

Az alkotmány szerint a miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az országgyűlés tagjai többségének - legalább 194 képviselőnek - a szavazatával választja. Gyurcsány a szavazás után szívére tett kézzel tette le hivatali esküjét, miközben bal kezével a belógatott nemzeti szín lobogóba kapaszkodott.

Az eskü után Nyakó István titkár, szocialista szóvivő arra kérte Gyurcsányt, hogy ne üljön vissza a helyére, mert még alá kell írnia valamit. Vajon, ha a miniszterelnök az eskü és az aláírás között visszaül a helyére, az ugyanolyan érvénytelenné teszi az egészet, mintha koccintás után a poharat ivás nélkül az asztalra visszatesszük?

Voltak, akik régről ismerik egymást. Még a mozgalomból. Képünkön Csiha Judit, Apró Piroska és Kósáné Kovács Magda beszélgetnek. Kósánénak egyébként a fideszesek között találtak helyett, így az ellenzék padsoraiban követhette párttársai tobzódását.

Dobrev Klára miniszterelnökné a Népszabadságnak adott interjúban egyszer elárulta, hogy az Index egyik írása miatt nem veheti fel többé kedvenc ruháját, egy kendermintás kosztümöt. Szerinte nem kender, hanem juharlevél. Mindegy, de azóta sem találta meg az új kedvencet, így semleges halványkékben forgolódott.

Képünkön a kormányból távozó Juhász Ferenc bensőségesen üdvözli, és gratulál a belügyminiszternek, mert neki sikerült maradnia. Juhász a szocialista párt élén úgynevezett ügyvezető elnökként dolgozik majd tovább. Veres János is látszik a képen, őt most sokan nem szeretik, mert beismerte, a választási kampány miatt nem készültek reális vizsgálatok a gazdaság állapotáról. Mások pedig a gazdaság állapota miatt neheztelnek a nyírbátori nagyágyúra.

A parlamenti gratuláció, puszilkodás után (azt tudták, hogy Gyurcsány Ferenc és Gál J. Zoltán puszival üdvözlik egymást?) a parlament delegációs termében néhány kép erejéig összeállt a hivatalos Gyurcsány-kormány. És most startoljon a futballünnep!