Fiaskó, tanulságok, karmesteri pálca - Gyurcsány beszél

2005.06.09. 08:10
Gyurcsány Ferenc kormányfő részletesen az MSZP kongresszusán értékeli az államfőválasztás eredményét. A közszolgálati rádiónak adott szerda esti nyilatkozatában a miniszterelnök elhárította a személyes felelősségére vonatkozó kérdést. Úgy vélte, végig kell gondolni, mi történt, és "ebben helye van egyenes mondatoknak". Úgy véli, akár személyi kérdésekről vagy a koalíció jövőjéről is dönthetnek a szombati szocialista kongresszuson.

"A koalíciós pártok szempontjából ez fiaskó" - mondta a kormányfő arra a kérdésre válaszolva, szocialista politikusként hogyan minősítené az államfőválasztás eredményét. Gyurcsány Ferenc szerint az ország szempontjából megnyugvás, hogy egy igazi demokrata az új köztársasági elnök, aki képes lesz a nemzet egységének kifejezésére. Ami pedig a választás körül történt, az méltatlan, tanulságokkal van tele.

"Az utolsó pillanatig segíteni próbáltam - mondta a kormányfő szerda esti rádióinterjújában arra a kérdésre válaszolva, meddig bízott abban, hogy az SZDSZ megváltoztatja az álláspontját. - Soha nem dörgedelmes nyilatkozatokkal, soha nem nyilvános (...) nyomásgyakorlással, hanem megértetve, elfogadtatva a két párttal, hogy a közös döntés (...) jobban szolgálja az ország érdekeit."

Bármi szóba kerülhet szombaton

A miniszterelnök elhárította a saját szerepére utaló kérdést, s mindössze annyit mondott: végig kell gondolni, mi történt, és "ebben helye van egyenes mondatoknak". Közölte, hogy saját értékelését, elemzését a szocialisták szombati kongresszusán ismerteti először.

"Szerintem a kongresszuson egyébként, hogy ha azt szabályszerűen összehívták, az ott lévők jelentős többségével - az alapszabályt minden részletében nem ismerem, de gyanítom, hogy kétharmados többséggel - szinte bármilyen napirendet megtárgyalhat" - válaszolta a kormányfő arra a felvetésre, hogy a kongresszus dönthet-e személyi kérdésekről, a koalíció jövőjéről.

Az utóbbit érintő további kérdésekre nem kívánt a kongresszus előtt válaszolni, mondván, "először gondolkodni (kell) bölcsen, nem indulatoskodni; az országról, a magyar baloldal jövőjéről, a kormányzás felelősségéről" van szó.

Miből él az ország?

Álláspontja szerint az államfőválasztást követően a kormányzó pártok le fogják vonni a tanulságot. "No, de hát nem ebből él az ország, az ország abból él, hogy mi történik, megcsináljuk-e a száz lépést" - mondta, hozzátéve, hogy ezektől a kérdésektől soha nem hagyja magát eltéríteni.

"Véget ért a választási időszak egy periódusa" - válaszolta Gyurcsány Ferenc arra a felvetésre, miért éppen az államfőválasztás után jelentették be, hogy az MSZP országos választást előkészítő bizottsága vezetőjévé választották.

Harmonizálni az együttműködést

"Most az államfőválasztás után véget ért a 2002-2006-os időszak egy nagyon fontos periódusa. Túl vagyunk népszavazásokon, túl vagyunk európai választáson, most (...) a következő nagy közjogi, politika esemény (...) a választás, erre az előkészületeket meg kell tenni. Ebben a legfontosabb természetesen az, hogy a koalíció, a pártok és a kormányzás együttműködését (...) harmonizálni kell" - mondta Gyurcsány Ferenc. Szerinte ez azt jelenti, hogy a párt, a frakció és a kormány közötti eddigi informális koordináció egy szervezeti keretet kapott, és kedden ennek a "karmesteri pálcáját" adták a kezébe.