Gyurcsány: adóemeléssel is járhat egy népszavazási kudarc

2007.07.04. 21:16
Gyurcsány Ferenc szerint ha elbukná a kormány a népszavazást akkor 50 milliárd forint kiesést kellene pótolni, ami egy heti nyugdíj, másfél havi szociális ellátás, vagy egy nagyváros költségvetésével megegyező összeg. A miniszterelnök sajtótájékoztatóján azt mondta, akármilyen eredmény is születik a referendumon azt a kormány magára nézve kötelezőnek ismeri el.

A kormánynak három tennivalója van a népszavazással kapcsolatban: megteremti a referendumhoz szükséges feltételeket, képviseli álláspontját, illetve a népszavazás eredményét magára nézve kötelezőnek fogadja el, mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra a kérdésre válaszolva, van-e stratégiája a kabinetnek a Fidesz által kezdeményezett referendummal kapcsolatban.

Nem 300 forintról szól a népszavazás

A kormányfő szerint valószínűsíthető, hogy lesz népszavazás. Hozzátette azonban, hogy a referendum nem a háromszáz forintos vizitdíjról szól. "Senki sem gondolja, hogy a kezdeményezőknek háromszáz forintért fáj a szívük. Mert ha ez történne, akkor a paraszolvencia ellen lépnének fel. (...) A kezdeményezés tehát csak látszólag szól arról, aminek mutatja magát, a valóságban meg kívánja állítani az országot, és meg kívánja buktatni a kormányt. Egyik sem fog sikerülni" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Arra a kérdésre, mit tehet a kormány, ha a népszavazás nyomán mintegy 50 milliárd forintos hiány keletkezik, a politikus azt válaszolta, három eset létezik: a kormány nem kompenzálja az így kieső összeget, és így 0,2 százalékkal nő a hiány, vagy esetleg csökkenti a kiadásokat. Ehhez kötődve megemlítette: 50 milliárd forint egyheti nyugdíj összegének, közel másfél-két havi családtámogatásnak, vagy egy nagyváros (Szeged, Miskolc, Pécs) éves költségvetésének felel meg.

Harmadik lehetőségként a kormányfő azt mondta, hogy máshonnan kell pótolni a bevételt, valamilyen adót, járulékot kell emelni. A kormány megvizsgálja, melyik megoldást kell választani, de most nem ez a legfontosabb kérdés. A kabinet azonban el fogja mondani, hogy egy ilyen döntésnek milyen következménye van - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

"A frakció nem szavazógép"

A Gyurcsány Ferenc természetesnek tartja, hogy a kormány és a kormánypárti frakciók között vannak viták; a kormányfő-pártelnök a következő időszakban is aktív szakmai-politikai együttműködést, párbeszédet képzel el az MSZP frakciója és a kabinet között.

A politikus a távirati irodának arra a felvetésére, hogy a szocialista frakció az elmúlt fél évben többször is kritizálta a kormányt, amiért nem ismerteti időben döntéseit a képviselőcsoporttal, illetve "szavazógépnek" használja a frakciót, kifejtette: a 190 fős frakció munkacsoportjaival egyeztetnek a minisztériumok. Hozzátette: a lehető legszélesebb képviselői körrel kell együttműködni.