Gyurcsány: Orbán egyedülálló Európában

2007.09.19. 18:13
A párthűségnél fontosabb is van, Orbán Viktor meg gonosz módon hazudik - ezzel a politikai útravalóval bocsátotta ki az életbe a Delta Politikai Iskola politikai menedzsereit Gyurcsány Ferenc.

Európa-politikából oktatta Orbán Viktort Gyurcsány Ferenc a Démosz Magyarország Alapítvány által létrehozott Delta Politikai Iskola diplomaátadóján. A kormányfő a Fidesz elnökéjnek tegnapi beszédével vitatkozott arról, milyen szelek is fújnak a vén kontinensen. Gyurcsány szerint - bár a meteorológia ilyen fogalmat nem ismer - progresszívek.

Mert ugyanazt akarja Dánia liberális kormányfője, Portugália szocialista miniszterelnöke, Franciaország jobboldali elnöke, illetve Németország konzervatív kancellárja. Mindnyájan ugyanarról beszélnek - állította Gyurcsány -, hogy ideje felébredni, különben Európa, legyen bármilyen erős pillér történelme és kultúrája, a múlt részévé válik.

Mindnyájuk fontos politikája a szociális rendszer átalakítása, s e reform kulcsfogalma a Magyarországon szinte szitokszóvá nemesedő öngondoskodás. Gyurcsány szerint annak, aki a változatlanságról akar szónoklatokat hallgatni, egészen Magyarországig kell zarándokolnia, hiszen Európában egyedül Orbán beszél erről.

- Márpedig az, a leggonoszabb társadalmi hazugság, hogy ma gyenge az állam, holnap erős lesz, de ezért semmit nem kell tenni - mondta a miniszterelnök. Aki szerint tenni és gondolkodni kell, és nem szabad tűrni, hogy a gondolatokhoz valóm hűség alulmaradjon a párthűséggel szemben. (Megjegyzendő, hogy a végzősök között több MSZP-s politikus, és szocialista közeli személy akadt, így ha a miniszterelnök komolyan veszi magát, a jövőben tűrniük kell esetleges kritikájukat.)