Napi 234 ezerből élnek Gyurcsányék?

2009.02.04. 14:59
Hiába vett ki 114 millió forint osztalékot cégéből, az Altus Befektetési Zrt.-ből Gyurcsány Ferenc, vagyonbevallása szerint nincs a bevallási küszöböt elérő megtakarítása. Miniszterelnöki és képviselői fizetéséből jótékonykodik, az MSZP elnökségét ingyen vállalta, az osztalék pedig elmegy "a tágabb értelemben vett" családra.

Gyurcsány Ferencnek, mint az kedden nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatából (.pdf formátumban letölthető) kiderült, nincsen a bevallási határértéket elérő megtakarítása. Mindeközben miniszterelnöki és képviselői járandóságán felül - ezek összege meghaladja a havi bruttó 1,5 millió forintot - a 100 százalékban tulajdonában levő Altus Befektetési Zrt. bruttó 114 060 242 forint tulajdonosi osztalékot fizetett neki.

A kérdésre, hogy ezzel az összeggel mi történt, Daróczi Dávid kormányszóvivő a TV2 Tényeknek azt felelte: "[A miniszterelnök] segíti a tágabb értelemben vett családját, illetve a fizetésének a teljes összegét jótékonysági célokra költi, ebből logikusan következik, hogy viszonylag nagy összeg az, amibe a család mindennapi megélhetése kerül."

Az összeg valóban nagy. Megkeresésünkre Daróczi ugyan hangsúlyozta, hogy a gazdaság kifehérítését egyik legfőbb céljaként emlegető kormányfő természetesen leadózta az összeget, de a 114 milliós összeg a 25 százalékos osztalékadó levonása után is jelentős: 85 545 181,5 forint. A kormányfő miniszterelnöki és képviselői fizetését teljes egészében jótékony célokra fordítja - hogy melyekre, arról általában és ebben a konkrét esetben sem kívánt nyilatkozni a szóvivői iroda, mondván a jótékonykodásnál nem cél a PR - még így is napi 234 370 forint jutna a kormányfő és "tágabb értelemben vett családja" megélhetésére. Más bevétele ugyanis nincs, pártelnökként nem kap fizetést.

"A miniszterelnök nem költözött be a kormányfői rezidenciára" - kezdte kifejteni Daróczi, hogy mire is megy el a még havi bruttó fizetésnek is beillő pénz. Mivel saját lakásán maradt, meg kellett oldani a Szemlőhegy utcai ingatlan biztosítását. A berendezések és fenntartásuk költségét Gyurcsány saját zsebből állja. Ráadásul még egy helyiséget is biztosított a védelmére kirendelt kormányőröknek. A biztosítás költségein felül tavaly felújításokat is végeztek a villán, festettek és új bútorokat is vettek, ezeket azonban nem lehetett, nem kellett feltüntetni a vagyonbevallásban, mivel értékük nem éri el a bevallási küszöböt.

Emellett a miniszterelnök Daróczi közlése szerint családját is támogatja. Vele egy háztartásban él két házasságból származó négy gyermeke, valamint húga lánya, Anita, valamint anyósa, Apró Piroska is. Ráadásul amikor a család nyaralni vagy sielni megy, annak is minden költségét ők fizetik, ahogy Daróczi fogalmazott, "a repülőjegytől a takarításig".

Arra a kérdésünkre, hogy amennyiben Gyurcsány tényleg a családtagjai között osztja el az osztalékot, a rokonok fizetnek-e 11 százalékos illetéket a 150 000 forintot meghaladó adományok után, azt felelte: "Ez nem ajándék, [a miniszterelnök] a szó leghagyományosabb értelmében támogatja a családját".