Gyurcsány: Ezt nagyon elkúrtuk

2006.09.17. 19:31
Önkritikusan beszélt a kormánykoalíció előző ciklusbéli teljesítményéről Gyurcsány Ferenc az MSZP májusi frakcióülésén, egy ott rögzített, és vasárnap az egész magyar sajtónak kiszivárogtatott hangfelvétel tanúsága szerint. A miniszterelnök a felvételen azt mondja, hogy az elmúlt négy évből semmire se lehetnek büszkék. "Elkúrtuk, nem kicsit, nagyon" - mondja Gyurcsány. A kormányfő jelezte, esze ágában sincs lemondanim és ma sem gondolja másképp, és erről szívesen nyilatkozik is, az MSZP frakcióvezetője sem bánja, hogy nyilvánosságra került a felvétel, az NBH pedig nem vizsgálja, ki küldte szét a sajtónak az anyagot. Az MDF Gyurcsány lemondását követeli, a Fidesz egyelőre kivár. A Parlament előtt este a kormány leváltását követelő emberek gyűltek össze.

Vasárnap délután, körülbelül egy időben szinte minden nagyobb elektronikus médiumhoz eljuttatták azt a felvételt, amin Gyurcsány Ferenc önkritikus monológban értékeli a helyzetet az MSZP május 26-i, balatonőszödi kihelyezett frakcióülésén. Gyurcsány Ferenc a felvétel szerint arról beszélt: "Nincs sok választásunk, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon." Úgy vélekedett, "Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált", mint amit ők csináltak.

A kormányfő szerint nyilvánvalóan végighazudták az utolsó másfél-két évet. Azt mondta, ha felteszik a kérdést, hogy az utóbbi négy évben mit tettek, nyilvánvalóan nem találnak olyan kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetnének, azon túl, hogy "a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére".

Gyurcsány szó szerint

"Nincsen sok választás, azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni... Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél, két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy azt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok kormányzása azt valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl hogy a szarból vissza hoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolnunk az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?"
A beszéd teljes szövegét este a kormányfő magyarázatával együtt feltették a miniszterelnöki blogra.

Eközben a Parlament előtt a kormány leváltását követelő tüntetők gyűltek össze. Erről bővebben itt olvashat>>>


Klikk!

Mindenhol magyarázza

Gyurcsány Ferenc kormányfő a felvétel nyilvánosságra kerülése után több médiumnak, közöttük az Indexnek is készségesen nyilatkozott a hanganyagról. (Este például egy időben a TV2 Naplójában, és az ATV-n is a hanganyag tartalmát magyarázta.) Több esti tévéinterjújában is egyértelművé tette, hogy esze ágában sincs lemondani. Elmondta, ma sem gondolja másképp az akkor mondottakat. Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető az MTI-nek kifejtette: "Egyáltalán nem bánjuk, hogy ez a hangfelvétel kikerült, mert segít tisztázni, miért nem vártunk kényszerűen az önkormányzati választások végéig a szükséges intézkedésekkel." Az MDF Gyurcsány lemondását követelte, a Fidesz viszont óvatosan reagált a kiszivárogtatott felvételre.
Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó és a többiek reakcióját bővebben itt olvashatja el>>>

Unikális lehetőség

"Unikális lehetőség, hogy mindenki kiterítse a kártyáit, hogy meginduljon a tisztulás" - kommentálta Bruck Gábor kampánymenedzser, politikai tanácsadó az Indexnek a hangfelvételt. Szerinte ezzel le lehet zárni azt a 16 éve tartó korszakot, amelyben mindenki eltűrte a hazugságot. "Most azt láthatjuk, amit mindenki tudott" - fogalmazott Bruck, aki - ha a kormányfő a tanácsát kérné ebben a helyzetben - azt javasolná, vállalja be, hogy hazudtak, de tegye hozzá, hogy még mindig kevesebbet hazudtak, mint a Fidesz.

Nyerhetnek is vele

Török Gábor politológus az Indexnek arról beszélt, hogy egyáltalán nem biztos, hogy rosszul jön ki a kormányfő abból a helyzetből, amit a felvétel nyilvánosságra kerülése okozott. A politológus azt sem zárta ki, hogy éppen Gyurcsány környezetéből szivárogtatták ki a felvételt.
A politológus véleményéről bővebben itt olvashat>>>

Az Info Rádiónak nyilatkozó Gíró-Szász András politológus, a Századvég Alapítvány igazgatója úgy vélte, hogy Gyurcsány Ferencnek erkölcsi okokból le kell mondania. Ha erre nem hajlandó, akkor a koalíciónak kell átgondolnia, hogy folytathatja-e ilyen miniszterelnökkel a kormányzást. A politológus egyébként azt tartja valószínűnek, hogy a kormányfő megpróbál kihátrálni az ügyből.

Nem mobillal vették fel

Az Indexnek egy, a május 26-i frakcióülésen részt vevő szocialista politikus elmondta: a képviselőcsoport ülésének idején a Nemzetbiztonsági Hivatal leárnyékolta az egész tanácstermet, a mobilkommunikáció lehetetlen volt, így az is elképzelhetetlen, hogy valaki a telefonjával készítette volna - az egyébként jó minőségű - hangfelvételt. Szilvásy György az Indexnek azt mondta, a Nemzetbiztonsági Hivatal nem vizsgálja, hogy ki készíthette a felvételt, és hogy az miként szivároghatott ki. A kancelláriaminiszter azt mondta, a frakció majd minden bizonnyal értékeli a történteket.

MSZP-ülések és kiszivárgott információk

Szocialista frakcióülésekről az utóbbi hónapokban egyszer került ki érdemi információ. Akkor az szivárgott ki, hogy Karsai József battonyai képviselő hogyan bírálta a kormány fejlesztési biztosát, Bajnai Gordont. Karsai letolvajozta a Wallis egykori vezérét, amiért az egykor Wallis tulajdonú Hajdúbét adós maradt az átvett baromfikért a gazdáknak.

Nagyobb port vert fel viszont, amikor az Index munkatársa az Európai Parlamenti kampányban bejutott a szocialisták kampányfelkészítőjére, ahol Ron Werber kampánytanácsadó és Tóbiás József akkori pártigazgató a szocialisták kampánystratégiájáról beszélt. Werber többek között azt mondta, hogy az abortuszvita felmelegítésével simán nyerhető az EP-választás.

Tóbiás József pedig ezen az eseményen mondta el későbbi bukását okozó mondatait. "Ne legyünk szemérmesek abban, hogyan jutassuk el az üzeneteket a polgárokhoz. Ezen a meccsen fair play díjat nem osztanak. Nem érdekelnek az etikai és a választási kódexek, de az ellenfél egyéni szabadságjogait tiszteljük. 2002-ben a két forduló között a Fidesznek minden megengedhető volt. Plakátjainkat vállaljuk, nem névtelenül riogatunk. Mindegy, hogy egy körzetben milyen a szokásjog a pártok és az önkormányzat között, a végén majd megbeszéljük, hogy mennyi a bírság." Az MSZP 2004-ben, a mostani esettel ellenétben etikátlannak nevezte az Index eljárását, etikai vizsgálatot kezdeményeztek a MÚOSZ-nál, illetve jogi lépésekkel fenyegette meg az Indexet.