A forradalmi hangulatra építettek

2004.08.27. 14:07
Jól választották meg az MSZP-ben kialakult változáshangulat kibontakozását támogató eszközöket, értékelték az Index forrásai a miniszterelnök-jelölt kampánystábjának tevékenységét. A szűkebb Gyurcsány-csapat - az egyhetes kampányban, majd az MSZP-kongresszus döntése után az átmenetben a kormányfőjelöltet segítő Keszthelyi-Szigetvári-Gál-Braun négyes - munkájában részt vett a sportminiszter felesége, Dobrev Klára is.
Dobrev Klárát kívéve Gyurcsány Ferenc kampánycsapatának valamennyi tagja Medgyessy Péter korábbi környezetéből került ki. Miután Gyurcsány maga is főtanácsadója volt a lemondott miniszterelnöknek, a mostani team tagjai akkoriban is gyakran működtek együtt a sportminiszterrel. Gyurcsány és Medgyessy eltávolodása után a mostani kampánycsapat egyetlen tagja, Szigetvári Viktor maradt a távozó kormányfő környezetében, igaz, ő hivatalosan most is a miniszterelnök nyilvános szerepléseiért felelős helyettes államtitkár.

Átmeneti menedzserek

A sajtófőnöki munkát Szigetvári végzi a teamban, ő korábban is dolgozott Gyurcsány mellett, sőt, a 2002-es kampány idején az MSZP kampányfőnök-helyettese volt. A miniszterelnök-jelöltet segítette Gál J. Zoltán, a hónap elején lemondott kormányszóvivő, aki jó ideje közismerten közel áll Gyurcsányhoz. Egyes információk szerint éppen ez volt távozásának oka. Braun Róbert, a nyilvános miniszterelnöki szereplésekért felelős korábbi helyettes államtitkár is háttéremberként dolgozott a minikampányban. Ő májusban távozott posztjáról, és akkor úgy nyilatkozott, hogy karrierjét az üzleti életben folytatja.

Szigetvári az Index kérdésére elmondta, hogy a köztisztviselői kötelezettségeinek ellátása mellett, felettesei tudtával tevékenykedett az utód megválasztása érdekében.

Keszthelyi András Gyurcsány sportminisztériumi kabinetfőnöke, így ő folyamatosan részese volt a sportminiszter kormányfőjelöltté válásának. Keszthelyi szintén dolgozott Medgyessy mellett helyettes kormányszóvivőként. A kampányszervezés érdemi munkájában részt vett Dobrev Klára, Gyurcsány felesége is, aki csütörtökig a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnökhelyetteseként dolgozott.

Jó eszközöket választottak

Belső értékelés szerint a team pontosan érezte meg, hogy "forradalmi" hangulat alakult ki az MSZP-ben, a tagság és középvezetők körében az ország számos pontján egyszerre jelentkezett igény a változásra. A kampány jól megválasztott eszközökkel, sikeresen segítette a hangulat kibontakozását, értékelte az Indexnek az elmúlt hetet egy Gyurcsányhoz közel álló szakértő.