Kitör a Quarelin-pánik?

2007.01.05. 20:40
Miután kiderült, hogy hamarosan csak orvos írhatja fel az Algopyrint és a Quarelint, a vásárlók nagy tételben kezdik felvásárolni a gyógyszereket. Az egészségügyi államtitkár szerint azért kell receptkötelessé tenni ezeket, mert Európában ez szinte mindenhol így van. Vajon eddig nem voltak veszélyesek? Helyettük a patikákban, s később másutt is lehet majd kapni recept nélkül hasonló hatású, ám modernebb láz- és fejfájáscsillapítókat. A Drogerie Markt márciustól árul gyógyszereket, a Tesco még számol, megéri-e.

"Ahogy január 2-án kinyitottunk, jöttek az emberek Algopyrinért és Quarelinért, s vitték több dobozzal", mondta az Indexnek az egyik fővárosi patika gyógyszerésze. Mint mondta, egyelőre vannak készleteik és mindenkit ki tudnak szolgálni.

Horváth Ágnes, az egészségügy tárca államtitkára arra a felvetésre, nem tartanak-e gyógyszer-felvásárlási láztól, úgy válaszolt: "dehogynem", de ez ellen nem tudnak mit tenni. Számukra az a fontos, hogy a betegek biztonságát szolgáló lépéseket minél előbb megtegyék. A közismert népgyógyszereket várhatóan csak februárban vagy márciusban teszik vénykötelessé, addig tárgyalni kell a gyártókkal – mondta az Index kérdésére Horváth Ágnes.

Kockázatok

Az Index három gyógyszertárat hívott fel, hogy megkérdezze, igazából kire is lehetnek veszélyesek ezek a gyógyszerek, amelyeket eddig mindenki korlátozás nélkül megvehetett és használt. Az egyik helyen azt mondták, az Algopyrin és a Quarelin akkor veszélyesek, ha egyszerre sokat veszünk be belőlük vagy hosszú ideig, nap mint nap kapkodja az ember őket, a másik helyen azt, hogy csak annak kell vigyázni, aki túlérzékeny rájuk, a harmadik patikában pedig, hogy minden gyógyszernek vannak mellékhatásai, de ha ezekre figyelünk, nem okoznak semmi gondot.

A beszélgetésekből végül is azt szűrtük le, hogy ha valakinél nincs kizáró ok, és egyszer-egyszer bevesz egy Algopyrint vagy Quarelint, az semmi bajt nem okoz. Mint az egyik gyógyszerész fogalmazott, "ezekkel a gyógyszerekkel nincs baj, sokan megszokták őket, de már sokkal modernebbek is vannak a piacon".

Az Algopyrin és a Quarelin betegtájékoztatóján most is szerepelnek a szerek mellékhatásai és kockázatai. Mindkét gyógyszer hatóanyaga a metamizol-nátrium, amely bizonyos esetekben a fehérvérsejtszám súlyos csökkenését okozhatja. Így értelemszerűen nem szedhetik fehérvérűségben szenvedők, de olyanok sem, akik például allergiásak a metamizolra és acetilszalicilsavra, nem ajánlott az anyagcsere betegeknek, illetve a máj-, vese- illetve szívelégtelenségben szenvedőknek.

Helyettesek

Ugyanígy receptkötelessé válik a Demalgon és a lázas gyermekeknek adott Germicid is. Ezek a gyógyszerek aminofenazont tatalmaznak, amelyet a túlérzékenyek és a vérképzőszervi- és anyagcserezavarokban szenvedők nem szedhetnek. Másokra - így a gyermekekre - normál körülmények között veszélytelenek.

Ezek a gyógyszerek tehát nem kerülhetnek ki szabad forgalomba se, azaz az éjszaka közepén nem lehet majd megvenni őket benzinkútnál vagy éjjel-nappal nyitvatartó üzletben. Kérdés, lesz-e helyettük más? Egy gyógyszerész kérdésünkre említett néhány helyettesítő gyógyszert, amelyek recept nélkül szabadon kaphatók majd, s elérhetők lesznek patikán kívül is: így fejfájásra, lázra, fájdalomcsillapításra, görcsoldásra a benzinkutaknál is lesz Aspirin, és Advil, a gyerekeknek Rubophen vagy Nurofen tabletta és kúp.

Vajon miért kellett éppen most receptkötelessé tenni az Algopyrint és a Quarelint? Kedvezni akartak volna a gyógyszerészeknek, hogy a népszerű szerekből inkább ők profitáljanak? Esetleg az újabb és szabad forgalmúvá tett gyógyszerek felé akarták terelni a vásárlókat?

Át kell szokni

Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára szerint ezek csak megalapozatlan összesküvés-elméletek. Valójában arról van szó, hogy ezek a gyógyszerek Európa legtöbb országában receptkötelesek, s ebben igazodunk most a közösséghez. Az államtitkár szerint ugyanakkor várhatóan változnak a gyógyszerfogyasztási szokások is. A betegeknek hozzá kell szokni az újabb és modernebb hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekhez.

Patikán kívül várhatóan csak márciusban vagy áprilisban lehet majd gyógyszert venni. Az erre vonatkozó kérelmeket mostantól lehet beadni, amelyeket az ÁNTSZ harminc napon bírál majd el. A szabad forgalmúvá tett 289-féle gyógyszert és gyógykészítményt a jövőben bármelyik bolt árulhatja, amely teljesíti a szigorú feltételeket. Így nem csak benzinkútnál vagy bevásárlóközpontban, de nagyobb közértekben, optikaüzeletekben, drogériákban is lehet majd gyógyszert venni, a piaci kofánál azonban várhatóan nem. Gyógyszer csak nagykereskedőtől szerezhető be, s szigorú nyilvántartási rendszert kell vezetni.

A Tesconál egyelőre számolnak és gondolkodnak arról, megéri-e a gyógyszerek árusítása – válaszolta az Index kérdésére az üzeltlánc szóvivője. Hardy Mihály szerint ha döntés születik, több hétbe is beletelhet, mire megjelennek az üzletek polcain a gyógyszerek.

Szabad ár - szabad verseny

A Drogerie Markt üzleteiben legkorábban február végén vagy március elején lehet majd gyógyszereket venni - mondta az Indexnek Bokor Rita a cég szortiment menedzsere. Időbe telik az engedély kiadása, le kell gyártani a zárt szekrényeket, ki kell építeni az információs rendszert is. Kérdésünkre, hogy hogyan határozzák meg az árakat (a patikán kívül árusítható gyógyszerek szabadárasak lesznek), Bokor Rita azt válaszolta: arra törekednek, hogy a gyógyszerek ne legyenek sokkal olcsóbbak vagy sokkal drágábbak mint másutt.

Az egészségügyi tárca államtitkára árversenyt és árcsökkenést remél, mert mint mondta: ezen gyógyszerek árréséből van mit engedni.