Gyurcsány javaslata sejteti, hogy az SZDSZ nem jut a parlamentbe

2005.11.12. 10:45
Kuncze Gábor szerint a miniszterelnök választójogi törvénymódosító javaslata – mely szerint ha egyéni választókerületben egy pártnak legalább három egyéni jelöltje bejut a parlamentbe, akkor a párt a listájára leadott szavazatok alapján számított mandátumot kapja meg – hibás, mert pillanatnyi érdekek alapján nem lehet játszani a közjogi rendszerrel.

A miniszterelnök választójogi törvénymódosító javaslatának volt olyan üzenete is, hogy az SZDSZ-nek nincs esélye bekerülni a parlamentbe a jövő évi választásokon - mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke egy szombat reggeli televíziós műsorban. Arra a kérdésre, hogy megalázó-e az SZDSZ számára Gyurcsány Ferenc választójogi javaslata, Kuncze Gábor a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában kijelentette: "van(...) ilyen üzenete is valóban, hogy az SZDSZ-nek nincsen esélye" bejutni a parlamentbe a jelenlegi szabályozással. Hozzátette: véleménye szerint pártja bejut a parlamentbe.

Akkor sem mondaná

"És egyébként is, ha még azt gondolnám magamban, hogy nem jut be, se mondanám azt, hogy barkácsoljunk addig a választójogi törvényen, amíg az nekünk nem lesz megfelelő, mert ezt nem szabad, (...) így nem lehet a közjogi rendszerhez hozzányúlni" - mondta.

Gyurcsány Ferenc múlt vasárnap a Fiatal Baloldal kampánynyitóján jelentette be: az MSZP-frakció módosítást nyújt be a választójogi törvényhez azért, hogy a 2006-os választások után ne csak a két nagy párt alkossa a parlamentet. A szándékuk szerint, ha egyéni választókerületben egy pártnak legalább három egyéni jelöltje bejut a parlamentbe, akkor a párt a listájára leadott szavazatok alapján számított mandátumot - függetlenül az öt százalékos küszöbtől - megkapja, és így frakciót alakíthatna.

Tudhatta előre

Kuncze Gábor azt mondta, véleménye szerint a kormányfő is tudta, hogy javaslatából nem lesz semmi, mert kétharmados törvényről van szó, és ennyi idővel a választások előtt már nem szokás módosítani a törvényen; továbbá azért, mert - szavai szerint - aktuálpolitikai megfontolásból nem is szabad alapvető törvényekhez hozzányúlni.

A kormányfő egy szombati lapinterjúban azt közölte, konzultált a kormánypártok vezetőivel a javaslatáról, akik nem ellenezték azt. Kuncze Gábor elismerte: valóban beszélt erről a miniszterelnökkel, aki elmondta, hogy ezt a bejelentést akarja tenni, s kérdezte, sérti-e ez a Szabad Demokraták Szövetségét?

"Én azt mondtam, hogy ennek nem sok esélye van, majd a négypárti tárgyalásokon megbeszéljük legfeljebb. Ebben maradtunk. Az biztos, hogy a párton belül sokkal nagyobb felháborodást váltott ki a javaslat, mint én előzetesen gondoltam" - fűzte hozzá.