Milyen szépen összefújta itt a szél az ország szemetét

2007.10.15. 15:47
Szombat helyett hétfőn konzultáltak a szocilaista képviselő-polgármeterek a kormányfővel a tisztasági csomag főállású képviselőségre vonatkozó javaslatról. A város- kerületvezetők nem örülnek az ötletnek. Bónusz: az MSZP 20 népszavazási kérdése.

A Parlament olyan, mint egy székesegyház: szentekkel van tele. Csak hát – magyarázta Gyurcsány Ferenc – a politika szentjeinek maguk felé hajlik a keze. A miniszterelnök reményei szerint ez az ige viszont nemsokára múlt időbe kerülhet, azaz maguk felé hajlott a keze. A kormányfő ugyanis úgy érzi, hogy az utóbbi 15 évben nem haladt előre annyit a hatalmi elit a pártfinanszírozás rendbetételének útján, mint most két hét alatt. S azt, hogy a honatyák ne térhessenek el az iránytól, egy demokratikus ösztöke, a népszavazás garantálja. Ami Gyurcsány szerint megakadályozza, hogy a pártok fel akarjanak, vagy fel tudjanak állni a tárgyalóasztaltól.

Fotók: Huszti István

Kérdés, mennyire megalapozottak a miniszterelnök reményei. Ugyanis népszavazási ösztöke ide vagy oda, a polgármestereknek, legalábbis gyurcsányi értelemben, továbbra is maguk felé hajlik a kezük, s csak nem akarnak rábólintani a főállású képviselőségre. „Milyen szépen összefújta itt a szél az ország szemetét” – viccelődtek a délelőtt a kormányfőnél gyűlő településvezetők, akiket korábban a kormányzati kommunikáció állás- és fizetéshalmozással vádolt.

A polgármesterek előbb tudatosították Gyurcsányban, hogy 38-an még mindig szép erőt képviselnek a pártban (noha a korábbi állapotokhoz képest meggyengültek, hiszen az őszödi beszéd kirobbanása után számos városatyát elsöpört a népharag). Majd a pozícionálás után jött a felvetés: válasszák le a miniszterelnök hét pontjáról a főállású képviselőséget, alkossanak egy külön közjogi szabályozást erről, a kisebb parlamentről, illetve a listás szavazásról.

Információink szerint a miniszterelnök nyitott a javaslatra, amennyiben a külön csomagocskát beemelik az eddigi javaslatok közé, vagy éppen párhuzamosan tárgyalják azokkal, hiszen az mindegy, hogy a Tisztelt Ház 5 vagy 6 törvényjavaslatról szavaz. Mindenestre a helyzet meglehetősen egyértelmű, a frakció szombati ülésén többségi határozat született arról, hogy végig kell nyomni a kormányfő tisztasági csomagját.

Ennek elemeit egyébként a képviselőcsoport tanácskozásán sikerrel opponálhatták volna a polgármester-honatyák. Ám többségük nem volt ott, mégpedig egy technikai malőr miatt. Mert hiába döntöttek az egységes fellépésről, jórészük nem ért rá. Ezért halasztották hétfőre akciójukat.

Az MSZP 20 kérdése

1."Egyetért-e Ön azzal, hogy a pártok a központi költségvetésen kívül csak természetes személyektől fogadhassanak el támogatást?”
2.„Egyetért-e Ön azzal, hogy a pártok kiadásait a szokásos piaci árak figyelembevételével ellenőrizze az Állami Számvevőszék?”
3.„Egyetért-e Ön azzal, hogy a pártoknak a kampánykiadásaikat nyilvános forgalmú bankszámláról kelljen kiegyenlíteni?”
4.„Egyetért-e Ön azzal, hogy a pártokkal együttműködő ifjúsági szervezetek gazdálkodására a pártokra irányadó szabályok vonatkozzanak?”
5.„Egyetért-e Ön azzal, hogy a közpénzekből finanszírozott egyedi támogatásokból a támogatási döntés előkészítésében részt vevők ne részesülhessenek?”
6.„Egyetért-e Ön azzal, hogy a közpénzekből finanszírozott egyedi támogatásokból a támogatási döntés meghozatalában részt vevők ne részesülhessenek?”
7.„Egyetért-e Ön azzal, hogy a közpénzekből finanszírozott egyedi támogatásokból az állami vezetők ne részesülhessenek?”
8.„Egyetért-e Ön azzal, hogy a közpénzekből finanszírozott egyedi támogatásokból az állami vezetők közeli hozzátartozói ne részesülhessenek?”
9.„Egyetért-e Ön azzal, hogy a közpénzekből finanszírozott egyedi támogatásokból az állami vezetők tulajdonában álló gazdasági társaságok ne részesülhessenek?”
10.„Egyetért-e Ön azzal, hogy azok a társadalmi szervezetek ne részesülhessenek közpénzekből finanszírozott egyedi támogatásokból, amelyek vezetői között pártoknak az Alkotmányban meghatározott valamely választáson mandátumot szerzett képviselői vannak?”
11.„Egyetért-e Ön azzal, hogy a közpénzekből finanszírozott támogatásokkal kapcsolatos adatok közérdekből nyilvánosak legyenek?”
12.„Egyetért-e Ön azzal, hogy szűnjön meg az országgyűlési képviselők elszámolási kötelezettséggel nem terhelt költségtérítése?”
13.„Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselői tisztség összeférhetetlen legyen a polgármesteri tisztséggel?”
14.„Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami vezetők esetében rendszeresen vagyongyarapodási vizsgálatot kelljen lefolytatni?”
15.„Egyetért-e Ön azzal, hogy jogszabályban meghatározott munkakört betöltő köztisztviselők esetében rendszeresen vagyongyarapodási vizsgálatot folytasson le az állami adóhatóság?”
16.„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a benyújtott javaslat szerint fogadja el a pártfinanszírozás átláthatóvá tételéről szóló, T/4119. számú törvényjavaslatot?”
17.„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a benyújtott javaslat szerint fogadja el az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságához szükséges egyes törvénymódosításokról szóló, T/4116. számú törvényjavaslatot?”
18.„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a benyújtott javaslat szerint fogadja el az országgyűlési képviselők javadalmazásának átláthatóságához és összeférhetetlenségük szigorításához szükséges egyes törvények módosításáról szóló, T/4118. számú törvényjavaslatot?”
19.„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a benyújtott javaslat szerint fogadja el a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló, T/4120. számú törvényjavaslatot?”
20.„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a benyújtott javaslat szerint fogadja el az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről szóló, T/4117. számú törvényjavaslatot?”