Az Újpest és a Fradi közösen kampányol az igenért

2004.12.01. 15:05
Az Újpest FC és a FTC közös sajtótájékoztatón kampányol csütörtökön a kettős állampolgárság mellett. A Fidesz 2igen című kiadványában címlapon nyilvánítja ki támogatását az Újpest FC egyik társtulajdonosa, Gyulay Zsolt, olimpiai bajnok. Gyulay 1994-ben még az SZDSZ országgyűlési jelöltje volt, 2002 óta azonban a Fideszt támogatja és polgári körös segélyakciókat szervez.

Az Index információi szerint csütörtökön a Keleti pályaudvaron közös sajtótájékoztató keretében a népszavazási igenek támogatására szólít fel a két rivális fővárosi klub, az Újpest FC és a FTC több prominense. Az Újpestet a szakvezető, Mészöly Géza és a csapat kapitánya, Erős Károly, míg a Ferencvárost az erdélyi születésű vezetőedző, László Csaba és Lipcsei Péter képviseli az eseményen.

Piros-fehér-zöldek véreink

#alt# A sajtótájékoztató mellett az Újpest honlapján már kedd óta olvasható a "Lila-fehérben, nemzeti színben: igen, igen!" címen megjelentett kiáltvány, ami a kettős állampolgárság melletti döntésre buzdít. A szöveg szerint sorsdöntő a december 5-i népszavazás, mert a klub több tagja is a határon túlról származik, és jelenleg csak idegenlégiósként vehetnek részt a magyar bajnokságban.

"Gondoljuk végig: Baróti Zsolt, Antal Zsombor, Sprencz István, Nagy Csaba, Mihály Jenő, Markó István - ők hivatalosan jelenleg is jégkorong-együttesünk légiósai... Szeretnénk ottani nemzettestvéreink közül is lila-fehérben látni sok játékost - merthogy ők is piros-fehér-zöldek. Véreink." - írják a klub tagjai hozzátéve, hogy "Magyar sportoló, ha szíve van - legyen bár újpesti, fradista, debreceni, győri, bárki -, az igenre teszi a voksot. Itt és most nincs klubérdek. Csak a haza érdeke van. És ti ott lesztek, mert mindig ott voltatok. Hajrá, Lilák, Hajrá, Magyarország! Harsogjon a lelátó, a zöld gyep: Igen, igen!"

Támogatja az összetartozást

#alt# Az "igen" támogatását személyesen vállalta az Újpest társtulajdonosa is. Gyulay Zsolt, kajakozó olimpiai bajnok a Fidesz 2igen címen kiadott kampányújságjában családi gyökereire hivatkozva támogatja az "összetartozást". Gyulay az Index kérdésére elismerte, hogy 1994-ben még az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltjeként szerepelt a párt országos listáján.

Gyulay szerint azonban ott is a sportért tevékenykedett, és az elmúlt tíz évben az SZDSZ változott többet. Az újpesti sportoló azóta a Fidesz tagja lett és az Értékmegőrző Polgári Körben is vállal közösségi munkát. Gyulay ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a kettős állampolgárság ügyében nem a párt álláspontját, hanem személyes meggyőződését képviseli, amikor nyíltan kiáll az igenek mellett.