Gyurcsány, Gegecki és a néger

2003.12.12. 13:50
Gyurcsány Ferenc gyermekminiszter Kövér László és Horn Gyula műfajában, a lakossági fórumban lép fel Nagykátán. A kisváros fekete gyöngyszeme, aki Maradona ellen is játszott, nem kíváncsi a miniszterre. A házi fideszes egyszemélyes tiltott demonstrációt tart a Tömegszervezetek Székháza előtt, és Doszpot Péter is ott volt.
"Jönnek a kommunisták" - mondja Gegecki a nagykátai Tömegszervezetek Székháza előtt, kerékpárjára támaszkodva. "Itt van az egész MSZMP." Vidéken még lassabb az élet. Nem küldik el az anyjába, nem lépnek az arcába, vissza is csak szelíden szólnak. "Mi van Gegecki?" - ez a legdurvább, amit megengednek maguknak Nagykáta házi fideszesével szemben.

A négernek is több esze van

A sportminiszter és a polgármester-asszony Közép-Európa legnagyobb közterületi vécéjénél
Gyurcsány Ferenc gyermekminiszter közben - ezt későbbi elmondásából tudjuk - a helyi szakiskola angolórájára toppant be Bodrogi Györgyné polgármester-asszony társaságában. A tíz év körüli gyermekek elmondták, hogy a jómódú szülőknek a hatszáz forintos óradíj előteremtése nem jelent gondot.

"Gyere be, jön a sportminiszter" - invitálják többen Nagykáta első és egyetlen, gyanútlanul sétáló fekete polgárát, aki az NB III-as csapat erőssége, ötvenszer szerepelt a libériai válogatottban, és egyszer Maradona ellen is játszott. "Kösz, nem" - szabadkozik, mintha egy füves cigit utasítana vissza. Gegecki elismerően biccent a fekete gyöngyszem felé: "Látod, még ennek a négernek is több esze van, mint ezeknek".

Jó lenne itt maradni

Gyurcsány a szakiskolában megkérdezi a takarítónőtől, hogy mennyit keres. Negyvenötezret vall be a megriadt asszony. A miniszter bólogat, ezt jól fel tudja használni az esti beszédében: "A magyar alkotmány úgy kezdődik, hogy biztosítani kell az esélyegyenlőséget. A takarítónő megengedheti magának, hogy különórára járassa gyermekét?" - hangzik később a szónoki kérdés.

Gegecki jól megnézte magának a székház előtt hivatali kocsijából kiszálló Gyurcsányt. "MSZMP-s" - mondta, de senki nem hallotta. Vidéken az illegális tüntetések csendesebbek, és kevesebben is vannak, mint Pesten - állapítottuk meg. Bodroginé megmutatta a miniszternek Közép-Európa legnagyobb köztéri WC-jét a közeli piactér mellett, majd betértek a Fogatos cukrászdába. "Francia krémes van?" - kérdezte a miniszter. "Jó lenne itt maradni" - sóhajtott még egyet és mélyen egyetértettünk vele: a lakossági gyűlés Horn Gyulának vagy Kövér Lászlónak áll jól, Gyurcsány "annyit zabáljunk, amennyiért megdolgoztunk"-típusú nézetei aligha számíthatnak nyíltszíni tapsra.

Szép dolog, hogy megtapsolnak

A labda ilyen gömbölyű
"Miért nem mondjuk, hogy minden iskolába kell egy rendes szék, ahol a lányok szoknyája nem szakad ki; kell egy rendes öltöző, ahol a gyerekek nem kapnak lábgombát, rendes világítás kell és a tanáriban minden pedagógusnak ülőhely. És amíg ezt nem biztosítjuk, addig nem építünk Budapesten sportcsarnokot negyvenmilliárdért" - melegszik bele húsz perc után a miniszter, kiváltva ezzel az első nyíltszíni tapsot. "Ez szép dolog, hogy megtapsolnak, levehetem a zakómat?" - kérdezi, mire jön a "le" válasz a kisváros notabilitásaitól, szomszédos falvak polgármestereitől, kisnyugdíjasoktól, régi párttagoktól, tanároktól, edzőktől, sportvezetőktől. Innentől a magyar Tony Blair áll előttünk. Gesztikulál, hajába túr, szuggerál, kérdez, viccelődik. "Ha az én zsebemben hárommillió forint van - hatásszünet. Ez nem volt jó példa az én esetemben. Ha a maguk zsebében hárommillió forint van, a szomszédoméban háromszázezer, akkor nem nehéz rájönni, hogy kinek a zsebében lesz több pénz évvégén."

Akinek kétségei lettek volna, az Nagykátán végképp meggyőződhetett: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök akar lenni. Mond ilyet egy sportminiszter? "Sokan azt gondolják, hogy ezt az országot Mária teremtette. Rendben van. Nekünk az a dolgunk, hogy ezt az országot berendezzük." Vagy: "A jóléti rendszerváltás célja, hogy felszámoljuk azt a nyilvánvaló hazugságot, amely miatt gyermekeink nem lehetnek egyenlők." És még: "Lehetetlen, feje tetejére állított világ ez. Akik az élet napos oldalára születtek, azok ezt az előnyt át tudják örökíteni gyermekeik jövőjére, akik nem, azok a hátrányt adják tovább." Mondtak ilyeneket a nagy elődök, a sportminiszterséggel karrierje csúcsár jutó Deutsch vagy a vidéki népművelőkre aggatott előítéleteket maradéktalanul igazoló Jánosi?

Ja, a lakossági gyűlésen ott volt még Doszpot Péter is.