Fütty és taps Gyurcsánynak

2006.03.15. 12:50
Füttyszó és taps fogadta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök március tizenötödiki ünnepi beszédét a Nemzeti Múzeumnál. A tömegben több helyen lökdösődés alakult ki a kormányfő ellen tüntető és a beszédet hallgatni akarók között. A kormányfő üzent Orbán Viktornak is, amikor kifejtette: a köztársaság nem cicoma a nemzet testén, a "köztársaság mi magunk vagyunk"

Füttyszó és taps fogadta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ünnepi beszédét szerdán a Nemzeti Múzeumnál. A Múzeumkertben rendezett ünnepségre a kormányfő gyalog érkezett a Kossuth térről. A miniszterelnököt útján biztató tapssal és integetéssel köszöntötték.

Az ünnepség előtt fél órával csak meghívottakat, iskolás csoportokat, valamint a sajtó munkatársait engedték be a Múzemkertbe. A kerítésen kívül rekedtek közül többen hangosan nemtetszésüknek adtak hangot.

Lökdösődés a tömegbení

Mesterlövészek a téren
Az állami ünnepséget komoly biztonsági intézkedések mellett tartották a Nemzeti Múzeumnál. Egyebek között távcsöves mesterlövészek figyeltek a múzeum homlokzatát díszítő szoboralakok mellől. Garamvölgyi László ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a biztonsági készültség az idén semmivel nem nagyobb a korábbi évekénél, a mesterlövészek tavaly is ott voltak a Nemzeti Múzeumnál. Szerinte az intézkedést az indokolja, hogy a nemzeti ünnepen a diplomáciai testület, külföldi kormányok képviselői - köztük védett személyek - is jelen vannak.

Amint Gyurcsány Ferenc belekezdett beszédébe, a téren kisebb csoportok fütyülni kezdtek, volt, aki sípot fújt, más "Vesszen Gyurcsány"-t kiáltott. A kormányfő beszéde alatt több helyütt éles, már-már tettlegességig fajuló szóváltás, lökdösődés alakult ki azok között, akik hallgatni akarták Gyurcsány Ferenc beszédét és azok között, akik azt megzavarni érkeztek a térre. A miniszterelnök ellen demonstrálókat a tömeg többségében elítélően fogadta, a hangoskodókat csendre szólította fel.

A téren három Árpád-sávos zászló is feltűnt, a szóváltások többsége az alatta állókkal alakult ki. Néhány tüntető Választási csalás! címmel szórólapokat osztogatott. A szórólapokon március 17-én a Parlament elé hívták embereket azzal a céllal, hogy "bizonyítékokkal" mutassák be, hogy a választásokat valamennyi párt csalással "komédiává alacsonyítva megcsúfolja a demokráciát".

Válasz Orbánnak

"Téved, aki azt gondolja, hogy a köztársaság csak cicoma a nemzet testén, téved, aki azt gondolja, hogy a köztársaság csak díszes külsőség, téved, aki úgy gondolja, hogy levethető és ledobható, hogy a sárba vethető, mert a köztársaság, honfitársaim, mi magunk vagyunk" - emelte ki a miniszterelnök.

Klikk a képre!
Galéria!

A kormányfő ezzel Orbán Viktor hétfői beszédére utalt, amelyben a Fidesz elnöke azt mondta: "Számunkra a köztársaság egy üres szó, (...) az csak egy ruha, valójában a nemzet a test, azon a köztársaság a ruha, az emberek, azok a nemzetben élnek a köztársaság legfeljebb a ház, amiben lakunk". A Fidesz elnöke azt is mondta: "a mi jövőnk a nemzetben van, nem a köztársaságban, nem a bankokban, nem a nagyvállalatokban, hanem (...) a magyar emberekben".

Gyurcsány gondolatmenetét folytatva arról beszélt, téved, aki úgy gondolkodik, hogy köztársaság és nemzet egymást kizáró, egymást helyettesítő fogalmak. Ahogy fogalmazott, haza csak egy van, köztársaság és nemzet a hazában kapcsolódnak össze: "haza és nemzet és köztársaság". Szabadság, jóhiszeműség, nyugodt hang, nyitottság vagy ribillió - ez a kérdés, válasszatok - mondta Gyurcsány Ferenc.

Nyugodt hang vagy ribillió?

A kormányfő arra hívta fel hallgatóságát, hogy legyenek a köztársaság barátai. Hangsúlyozta: a rendszerváltással létrejött köztársaság mindenkié, nem csupán üres szó, s 1848 sem csupán egy szám.

A miniszterelnök beszédében párhuzamot vont 1848 és 1989, illetve a forradalom és rendszerváltás között. Mint mondta, rendszerváltás és forradalom édestestvérek, megszakítják a történelem folytonosságát és a nemzet akaratát érvényesítik. "Amikor büszkék vagyunk forradalmi hagyományainkra, van okunk büszkének lenni legutolsó békés forradalmunkra, vagy ha úgy jobban tetszik, nagy forradalmi kiegyezésünkre és megegyezésünkre, a tárgyalásos forradalomra, a rendszerváltozásra!" - fogalmazott.

Beszédének zárásaként a miniszterelnök azt mondta, nincs más választás, mint jobb világot teremteni a köztársaságért, Magyarországért, a nemzetért. Gyurcsány ezekkel a szavakkal zárta beszédét: "Gyerünk barátaim, gyerünk honfitársaim".