Gyurcsány elnézést kért 56-ért

2005.11.05. 15:33
"Tudom, hogy azok, akik akkor és a forradalmat követően gyalázatos tetteiket elkövették, már sohasem fognak bocsánatot kérni Öntől és Önöktől. Fogadják el ezt Magyarország mai miniszterelnökétől" - mondta a miniszterelnök a Klubrádió kontra című műsorában, aminek ő volt a műsorvezetője.

Abból a szempontból nagyon eredményesnek tűnik a Gyurcsány-kormány, hogy az MSZP népszerűségben utolérte a Fideszt - mondta Debreczeni József a Klubrádió pénteki Kontra című politikai háttérműsorában Gyurcsány Ferenc kérdésére válaszolva. A jubileumi, 500. adásban szerepcsere történt, a meghívott vendégeket a műsorvezetőként bemutatkozó miniszterelnök faggatta, aki a műsor végén megkövette 1956 áldozatait.

A kormányfő azt mondta, akár ajánlott is lehet, hogy a miniszterelnök éljen a kérdezés jogával ebben a politikai elemző-beszélgető műsorban.

A magát konzervatív-liberálisnak minősítő Debreczeni József arról beszélt, hogy a közvélemény-kutatási felmérések azt mutatják: ahhoz a nagyon súlyos helyzethez képest, amelyben az MSZP tavaly augusztusban volt, most zárult az olló, vagyis az MSZP utolérte népszerűségben a Fideszt.

Hozzátette ugyanakkor, nehezen ítélhető meg, hogy a kormány politikája mennyiben szolgálja a gazdaság, a magyar társadalom, a külpolitika hosszú távú érdekeit vagy mennyiben segíti a parlamentarizmus stabilitását.

Gyurcsány Ferenc arra is választ várt: idejétmúlt-e a parlamentarizmus, ahogy időnként az ellenzék temeti az intézményt? Valóban alkalmatlan vitahelynek, döntéshozó és ellenőrző fórumnak a modern világban? A kérdéssel kapcsolatban megjegyezte: ő bevallottan sokat "használja" a parlamentet, fontos terepnek, a nyilvánosság nélkülözhetetlen helyszínének tartja.

Debreczeni József szerint nagyon veszélyes gondolat az, hogy a parlament, a parlamentarizmus kiiktatandó volna. Azt mondta, az ellenzék vezére a parlamentarizmussal szemben valamiféle populista politikát igyekszik megvalósítani.

Úgy fogalmazott, tisztelnie kell az MSZP, a baloldal vezetőjét azért, mert "Orbán Viktorral szemben foglal pozíciót" és szisztematikusan ragaszkodik ahhoz, hogy a parlamentben mondja el a véleményét. Megpróbálja az ellenzék vezérét is arra kényszeríteni, hogy szintén a parlamentet válassza a politika terepéül, nem sok sikerrel.

Ugyancsak Gyurcsány Ferenc vendége volt Ferge Zsuzsa szociológus és Geszti Péter zenész-dalszövegíró, akikkel arról beszélgetett, hogy képes-e bármelyik kormány eltüntetni a szegények és gazdagok közötti szakadékot?

Ferge Zsuzsa elmondta, a Kádár-korszak vége felé a mély szegénység nagyon szűkre szorult, létezett ugyanakkor egy nagy, "demokratikus szegénység". A rendszerváltás után óriási szakadékba zuhant az ország, sok millió ember vesztett talajt. Óriási a szakadék és egyre nő, van egy mély szegénység, a helyzet egyre rosszabb. A szociológus annak a véleményének adott hangot, hogy lehet a szakadékot csökkenteni; a gazdasági növekedés automatikusan javít az alsó 70 százalék egy részének helyzetén, de az alsó 20-30 százalék sorsa tekintetében az államnak rengeteg dolga van.

A miniszterelnök a műsor második felében Darvas Iván színművésszel és Fejtő Ferenc író-történésszel beszélgetett és megkövette az 1956-os forradalom áldozatait.

Gyurcsány Ferenc az adás végén úgy fogalmazott: "...tudom, hogy azok, akik akkor és a forradalmat követően gyalázatos tetteiket elkövették, már sohasem fognak bocsánatot kérni Öntől és Önöktől. Fogadják el ezt Magyarország mai miniszterelnökétől". Két vendégéhez fordulva, akiket "igazi, élő legendának" nevezett, azt mondta: "Fejet hajtok 1956 áldozatainak emléke előtt, és megkövetem mindazokat, akiket elüldöztek, meghurcoltak azokban a napokban vagy az azt követő időben".