Gyurcsány és Fodor nem állt egymás mellé

2008.09.11. 10:48
Szakpolitikai kérdéseket boncolgatott az MSZP és az SZDSZ tárgyalódelegációja, a szabad demokraták például most a szakértői kormány ügyét sem forszírozták olyan vehemensen. Jövő héten várhatóan újabb találkát ad egymásnak a két egykori koalíciós partner. Azt azonban Fodor Gábor világossá tette, hogy látja a Megegyezés erényeit, de összességében a program elfogadhatatlan az SZDSZ számára. A pártelnök szerint személyi kérdésekről nem esett szó, de álláspontja nem változott a miniszterelnökkel kapcsolatban.

Nyugodt hátterű elemző hangnemben zajlott a szocialisták és a szabad demokraták egyezkedő tárgyalása a miniszterelnök interpretációja szerint. És lesz újabb megbeszélés is, Gyurcsány Ferenc úgy vélte, arra a jövő héten keríthetnek sort.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

A miniszterelnök szerint a szocialisták nyitottak az együttműködés minden formájára, és hogy ez a forma majd mennyire lesz szoros, az attól függ, mire jut egymással a két párt szakpolitikai kérdésekben.

Mindenestre ma nem az általános politikai irányokról disputáltak, az SZDSZ például a kormányfő szerint nem vetette fel az eddig úton-útfélen forszírozott szakértői kormány témát.

Az együttműködés mélységét keresi

A szó konkrét szakpolitikai kérdések körül forgott: beszéltek például gazdaság- és oktatáspolitikáról, nyugdíjról, szociális rendszerről és tiszta közéletről. Ám bármennyire is nyugodt és elemző volt a találkozó légköre, a két pártelnök nem állt ki egymással karöltve sajtótájékoztatót tartani, előbb Gyurcsány mondta el a magáét, aztán jött egy emelettel lejjebb Fodor Gábor.

Fodor némileg ellentmondva Gyurcsánynak azt mondta, hogy miközben az SZDSZ világosan leszögezte az álláspontját, a szakértői kormányról is szó esett. Igaz, a szabad demokrata elnök szerint most nem az volt a szándék, hogy lecövekeljenek a korábbi álláspontoknál, hanem hogy az ország érdekében megtalálják a kiutat a jelenlegi válságból.

Fodor úgy ítélte meg, hogy többek között a foglalkoztatáspolitikát, a szociális kérdéseket végigbeszélték, de az oktatásnak és a demokratikus közéletnek csak a felszínét karcolták, s e két téma kibontásához mindenképp kell egy újabb találkozó. A liberális pártelnök azt is hangoztatta, hogy ezekről a nagy kérdésekről nem csupán a szocialistákkal akar beszélni, hanem más pártokkal is egyeztet majd.

Ami a miniszterelnök Megegyezés című programját illeti, arról Fodor annyit mondott, hogy látják ugyan az erényeit, de mivel nem néz érdemben szembe az állam szerepének túlterjeszkedésével, elfogadhatatlan a szabad demokraták számára.

Személyi kérdésről nem beszélt

Személyi kérdésekről a liberálisok pártelnöke szerint most nem bocsátkoztak vitába, de, a miniszterelnök személyét illető szabad demokrata álláspont nem változott.