Könyveket kaptak Gyurcsány sikeremberei

2006.01.30. 16:56
Emlékplakettel, saját könyvével és a parlament történetét bemutató kötettel bocsátotta útjára Gyurcsány Ferenc kormányfő azt a hat sikeres embert, akit meghívott évértékelésére és a parlamenti szereplés után egy kávéra. A miniszterelnöki dolgozószobában elhangzottakról egyikük sem árult el részleteket, viszont valamennyien visszautasították azt a felvetést, hogy szereplésükkel beszálltak volna a kampányba.

Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjében bemutatott panaszkodó magyarokra a karzatra felsorakoztatott sikeres magyarokkal válaszolt a miniszterelnök. Olyan embereket hívott meg a karzatra, akik szűkebb körben sikeresek, és akiket - egy kaposvári orvoson kívül, aki őt kezelte - korábban nem ismert. A miniszterelnök név szerint említette Repa Imre főorvost, Pető Zoltánt, a hajléktalanokat befogadó Tarnadob polgármesterét, illetve Bóbics Antal vállalkozót, aki egyedül indult, ma pedig kétszáz embert alkalmaz és a General Electric is kitüntette.

Nem kampányolnak

A kormányfő parlamenti fellépését követően kávézni hívta hat meghívottját. A megbeszélésen elhangzottakról nem sok derült ki, de azt mindenki visszautasította, hogy beszállt volna a kampányba a meghívás elfogadásával. Bóbics Antal arról beszélt, társasága a rendszerváltás óta sikeresen működik, és így volt ez valamennyi kormány ideje alatt. A zalaegerszegi Anton Kft. tulajdonos-ügyvezetője azt mondta: ha a kormányfő meghív valakit, azt csak elfogadni lehet. Úgy vélte, sikereinek köszönheti a meghívást, amit társaihoz hasonlóan telefonon, múlt hét közepén kapott. A találkozón ő az egykulcsos adó bevezetését javasolta Gyurcsánynak, a járulékok csökkentéséért szállt síkra és a minimálbér megemelését szorgalmazta. Szerinte ugyanis 63 ezer forintból nem, ellenben 120-130 ezerből meg lehet élni, épp ezért társaságánál nincsen ennél alacsonyabb fizetés.

A gyomaendrődi Rózsahegyi Kálmán általános iskola vezetője sikeres EU-pályázataiknak tudta be, hogy meghívták. Farkas Zoltánné szerint hiába volt a kormányfő szónoklata része a kampánynak, őt szakmai okokból hívták meg. Ott volt a meghívottak közt az intézmény korábbi vezetője is, aki ugyancsak részese volt az iskola sikereinek.

Tarnadob, sikerfalu

Tarnadob szocialista polgármestere azt nyilatkozta az Indexnek, hogy amióta befogadó faluként ismertté váltak, virágzik a település. Ő ennek tudja be meghívását, nem pedig pártkötődésének. Pető Zoltán és öt társa egy ajándékcsomaggal távozhatott a kormányfői szobából, amelyben két köny, a miniszterelnök kötete és a parlament történetét bemutató könyv lapult, valamint egy kisméretű emlékplakett, amely a látogatás tényét rögzítette.