Még idén távozhat Gyurcsány

2008.06.05. 18:19
Jelentősen megnőtt az esélye annak, hogy Gyurcsány Ferenc még az idén távozik; a lehetséges jelöltek közül Bajnai Gordon lenne a leginkább piacpárti, áll az egyik vezető londoni befektetési ház csütörtöki elemzésében. A gazdaság helyzete miatt a Fidesznek is jelentősen vissza kellene vennie ígéreteiből, ha győzne az esetleges előrehozott választásokon.

A Dresdner Kleinwort csütörtökön terjedelmes előrejelzést szentelt a Magyarországon a közeljövőben várható fejleményeknek. Az elemzés szerint bár Gyurcsány Ferenc megerősítette szándékát és képességét a költségvetési célok elérésére és azt, hogy kisebbségi kormánya tovább tudja vinni az ügyeket a szokásos rendben, a politikai háttér folyamatos romlása miatt nagyban nőtt annak valószínűsége, hogy Gyurcsány Ferenc már az idén távozik.

Az elhúzódó gyenge gazdasági növekedésből, valamint a nagyon alacsony támogatottságból az következhet, hogy a szocialisták valószínűleg ezúttal "egy érzékelhetően populistább vezetőt" pártolnának, áll a londoni befektetési ház elemzésében. A leginkább piacpárti választás Bajnai Gordon gazdasági miniszter lenne, mivel ő arról ismert, hogy a változásokra összepontosít a "napról napra történő politizálás helyett", és őt az SZDSZ is üdvözölné.

Bajnai független gondolkodásmódja ugyanakkor nem illeszkedne jól az MSZP többsége által jelenleg megfogalmazott vágyakhoz, állítja a Dresdner Kleinwort. A londoni befektetési ház szerint a lehetséges mezőny másik szélén Szili Katalin házelnök áll, a legnépszerűbb szocialista politikusok egyike. Szili Katalin szókimondó ellenzéke Gyurcsány Ferencnek, és a négy lehetséges vezetőjelölt - rajta kívül Gráf József, Bajnai Gordon és Kiss Péter - közül a legpopulistább, áll az elemzésében.

Jóllehet Szili Katalin erős népszerűsége komoly vonzerőt jelenthet, a Dresdner elemzői szerint azonban az MSZP esetleg nem maradna közömbös az ő jelölését jó eséllyel követő negatív piaci reakció iránt sem.

A Dresdner-elemzők Fodor Gábor elnökké választását valószínűsítik az SZDSZ szombati tisztújításán, és azt, hogy az ő vezetésével a liberálisok ismét csatlakozhatnak a szocialistákhoz - de csak Gyurcsány Ferenc távozása után, és valószínűleg csak akkor, ha az új miniszterelnök elfogad valamennyit az SZDSZ által hirdetett alapvető reformtervekből.

A Dresdner szerint a szocialisták az alacsony támogatottság miatt elleneznék az előrehozott választásokat, azonban ezt a fejleményt sem lehet kizárni. Ha egy esetleges előrehozott választáson a Fidesz győz, a jelenlegi körülményekre tekintettel arra kényszerülne, hogy "drámai mértékben" visszafogja "populáris ígéreteit", a gazdaság gyenge állapota miatt, áll a csütörtöki londoni elemzésben.

Az euróövezeti csatlakozásról a londoni Dresdner-elemzők azt írták, hogy jóllehet Gyurcsány Ferenc gyakran hangoztat 2011-2013 közötti belépést, a 2011-es csatlakozás azonban "kivihetetlen", és a 2013-as is "nagyon ambiciózus".

Tekintettel a továbbra is gyenge növekedésre, és a növekedés gyorsításához egyértelműen szükséges szerkezeti reformokra, a Dresdner elemzői arra számítanak, hogy mindkét oldal pártjai "a jövőbe tolják ki" az eurócsatlakozási várakozásokat. A ház maga 2014-2016 közötti magyar euróövezeti belépést vár.