Számháború a kormányfőnél

2005.02.03. 14:18
A négy parlamenti párt elnökének nem sikerült egymáshoz közelíteniük az álláspontjukat az ország jövőjéről a kormányfővel való találkozójukon. Csütörtökön csupán annyira futotta, hogy konstatálták: igazságosságra, a versenyképesség növelésére és biztonságra van szükség. Egységet sem a találkozó elején, sem a végén nem sikerült felmutatniuk.

Gyurcsány Ferenc először hívta egyeztetésre Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, és a másik három parlamenti párt vezetőjét. A megbeszélést kis közjáték előzte meg. Veres János, a kormányfő kabinetfőnöke ugyanis nem engedte be a kormányfő dolgozószobájába az Orbánnal érkezett szakértőket (Nógrádi Zoltánt, Schmitt Pált, Navracsics Tibort és Gál Ildikót) sem az MDF szakértőjeként bejelentkező Bod Péter Ákost. A találkozó legelején pedig még a sajtó is ott lehetett, így kiderült, Orbán és Gyurcsány nem fognak egymással kezet. Bővebben > > >

A megbeszélésen a 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Fejlesztési Tervvel (NFT) kapcsolatos elképzelésekről tájékoztatták egymást a politikusok. A körülbelül két és fél órás - inkább feszült hangulatú, mint kedélyes - megbeszélés után Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a ma zajló folyamatok zöme egy tíz éves trendbe illeszkedik. "Magyarországnak van egy útja, amit az EU-ban elfoglalt helye, tehetsége kijelöl, a kormányok az utat építgetik".

Együtt még véletlenül sem
A találkozó a kormányfő és a Fidesz kommunikációs csapatának harcát hozta. A zártkörű megbeszélés idején a parlament Munkácsy-terme előtti folyosón várakozó több tucat újságíró között megjelent a Fidesz csaknem össze sajtósa, szóvivője, és az újságírók között talált magának helyet a találkozóról kitessékelt Schmitt Pál is, aki jobb híján az újságíróknak mondta el véleményét az NFT-ről. Kirekesztettség és széthúzás jellemezte a megbeszélés utáni sajtótájékoztatót is, pontosabban sajtótájékoztatókat. A Munkácsy-teremben előkészített közös sajtóesemény helyszínére öt mikrofonállvány a tájékoztató kezdetére eltünt. A kormányfő, majd a négy pártelnök külön-külön, ábécésorrendben léptek a terembe és hagyták el azt. Az utolsóként tájékoztató Orbán Viktor megszólalásának idejére a Gyurcsány-csapatból már alig maradtak a teremben, még a többi politkust "felkonferáló" kormányszóvivő, László Boglár helyét is egy fideszes kommunikációs vezető, Csépe Krisztina vette át.

Versenyképesség, igazságosabb elosztás

Gyurcsány megítélése szerint az ország ma "a távlattalanság, a múlt nélküliség hamis illúziójában él". "2004-ben az ország 70 milliárd forinttal (az ellenzék értelmezésében 60 milliárddal) többet kapott, mint amennyit befizetett. A felhasznált forrásokat tekintve pedig Magyarország a környező államokhoz képest "rendkívül jól áll" - mondta. Hogy mire épül az NFT? A kormányfő a versenyképesség javítását és az igazságosabb elosztást hangsúlyozta, szerinte több és jobban fizető munkahelyek lesznek. A kormány új szlogenje szerint szükség van "befektetésre az emberbe, a környezetbe, a gazdaságba". Gyurcsány szerint az ország gazdaságát két-három szektornak kell a hátán vinnie. Az Index kérdésére sem nevezte meg azonban, mi lesz a húzóágazat Magyarországon. Mint ígérte, márciusig kidolgozzák a részleteket.

Gyurcsány szerint Orbán arra volt kíváncsi, hogy mekkora mozgástere lesz a következő kormánynak beleszólni a most kidolgozandó fejlesztési tervbe. Szerintük az EU csak kisebb módosításokat engedélyez, és 2009-ben lehet csak felülvizsgálni a programokat.

Kreatív, alkotó Magyarország

AZ MDF elnöke, Dávid Ibolya szerint a kormány által készített Nemzeti Fejlesztési Terv mindennel akar foglalkozni, de nem ad világos irányokat. Azt szeretné, hogy Magyarország "legyen a kreatív, alkotó emberek országa". Hiller István szocialista elnök a találkozóról azt mondta, oldották a bizalmatlanságot. Pártja a társadalmi igazságosságot, a fejlesztéseket, és a jövedelem felhasználásának arányait tartja fontosnak az NFT-ben. Hiller azt mondta, a pártok közötti párbeszédképtelenség ma már a versenyképesség akadálya.

Násztánc

Kuncze Gábor szabad demokrata elnök a négypárti találkozót olyan násztánchoz hasonlította, amelyet azért tartottak, hogy ne kelljen a párnak együtt hálnia. Az SZDSZ a legfontosabbnak a versenyképesség növelését tartja, hogy közben csökkentsék az adókat és járulékokat. Szerinte a fiatalokat be kell voni az egyeztetésekbe, és több pénzt kell fordítani az oktatásra.

Orbán megköszönte a találkozót, és emlékeztetett arra, hogy eddig mindannyiszor eleget tett a miniszterelnöki meghívásoknak. "Ideje az országnak szembesülnie jelenlegi állapotával" - mondta Orbán, aki szerint bántó és gyerekes, hogy a politika szereplői még a tényeken is vitatkozni képesek. A Fidesz elnökét ugyanis a találkozón arról győzködte a kormányfő, hogy az EU-csatlakozás óta már 70 milliárdot fizettek ki a pályázóknak és 176 milliárd érkezett az EU-ból az államkincstárba. "Számháború zajlott odabent" - tette hozzá. "Pénz van", ami Orbánt meggyőzte arról, hogy "az országot rendbe lehet hozni". "Nem az a baj, hogy rövid a takaró, hanem hogy keresztben van" - mondta Orbán.

"Nem kötünk paktumot"

Orbán bírálta a kormányzat teljesítményét, mert szerinte Magyarország korábbi jó pozíciójához képest lemaradt. "Lemaradt, mint a borravaló" - tette hozzá. Orbánék külön Budapest programot készítenek, amelyet reményeik szerint a kormány az NFT részévé tesz. Az ellenzéki párt elnöke beszédében utalt arra, hogy a találkozó "egy bizonyos pontján" azt kellett mondania Gyurcsánynak, hogy nem fognak mást mondani a nyilvánosság előtt, mint amit a megbeszélésen képviselnek. "Nem kötünk paktumot" - jelentette ki. Orbán az Indexnek erről nem mondott többet, csak annyit, a beszélgetés közepén hangzott el az inkriminált kijelentés.

Elvetett egyetértési nyilatkozat
Orbánék egy egyetértési nyilatkozatot is benyújtottak, amelyet a kormánypártok - az ő értelmezésükben - azért vetettek el, mert nem volt idejük egyeztetni róla. A Fidesz azt szeretné, ha az EU-ban közös álláspontot képviselnének a magyar pártok arról, hogy a közös kasszába az EU-s államok a jelenleginél több pénzt fizessenek be. Továbbá azt szeretnék elérni, hogy ne csak a nemzeti össztermék bizonyos százalékáig lehessen fejlesztési forrásokat igényelni. A Fidesz elnöke abban is együttes fellépést szorgalmazott, hogy két évről három évre módosuljon az a periódus, amelyen belül kamatmentes visszafizetés nélkül felhasználahatók az EU-s pénzek.