Gyurcsány: a szlovák kormány felelős a magyarverésekért

2006.08.26. 15:33
"Kiszabadult a szellem a palackból" - mondta a kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatóján, amelyet a magyar lány Nyitrán történt brutális megverése után hívtak össze. A szlovák oldalon hiányzik a világos politikai álláspont, emelte ki Gyurcsány, egyúttal arra kérve a magyarokat: a válasz ne a szlovákellenesség legyen.

Gyurcsány Ferenc szerint nem elég, ha a szlovák pártok ismertetik álláspontjukat a Szlovákiában történt magyarellenes megnyilvánulásokkal kapcsolatban, a kormányfőnek, Robert Ficónak világosan el kell határolódnia azoktól - erről a kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatóján beszélt szombaton. Robert Fico szlovák kormányfő Gyurcsány Ferenc felhívására azt válaszolta szombaton, "szükségtelen, hogy Magyarország a szélsőségek elleni küzdelemre buzdítsa Szlovákiát.

Összefüggés a támadások és a nacionalista kormány közt

"Nem lehet nem észrevenni, hogy a magyarellenes és helyenként ennél sokkal szélesebb idegengyűlöletet tartalmazó és keltő megnyilvánulások sora terebélyesedik és eszkalálódik" - fogalmazott a kormányfő, aki először szólalt fel az elmúlt időszakban történt magyarellenes attrocitásokkal kapcsolatban. "A hallgatás politikáját be kell fejezni" - mondta.

A kormány álláspontját hivatalosan hétfőn szóbeli jegyzék formájában adják át a Külügyminisztériumban Szlovákia budapesti ügyvivőjének. A miniszterelnök úgy fogalmazott: "úgy tűnik, kiszabadult a szellem a palackból". Kitért arra is, hogy a Fico-kormány megalakulását megelőző években hasonló atrocitások "nem vagy csak nagyon elvétve" történtek.

"Úgy tűnik, hogy bebizonyosodott, hogy van összefüggés a nacionalista erők kormányra emelése, azok közvetlen kormányzati, politikai megjelenése és azon személyek, csoportok, politikai erők megerősödése között (...), amelyek politikai programjában, hétköznapi megnyilvánulásaiban kifejezetten az idegengyűlöletre, benne helyenként német- és cigányellenes megnyilvánulásokra és magyarellenes atrocitásokra készültek, és ilyen cselekményeket tesznek" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc leszögezte: minden kormány legfontosabb kötelessége védeni állampolgárait, hozzátéve: Szlovákiában súlyosan bántalmaznak embereket, csak azért, mert magyarok.

A miniszterelnök kijelentette, a tettek magukért beszélnek, viszont a szlovák oldalról hiányzik a világos politikai álláspont kifejtése.

Nem a szlovákellenesség a megoldás

A magyar kormány álláspontja az, hogy "bármi is történik a határon túl, az soha nem ad okot arra, hogy bárki Magyarországon bármely helyzetben vagy bárhol más nemzetet, annak bármely tagját, vezetőjét sértő, bántó, megjegyzést, kijelentést tegyen vagy ekként viselkedjen", mondta a kormányfő.

Véleménye szerint értésre nem sértés, bántásra nem bántás, nacionalizmusra nem nacionalizmus, "magyarellenességre nem szlovákellenesség" a válasz.

Gyurcsány Ferenc megjegyezte, hogy majdnem minden európai nemzetben történetében vannak szomszédaikkal kapcsolatos sérelmek, de ők megtanultak ezzel együtt élni.

A történelmi sérelmeket nem kell elfelejteni, de azoknak a történelemkönyvekben van a helye, és arra nem jók, hogy velük a sértések számát gyarapítsuk - jelentette ki.

"Valamennyi magyar polgárt arra kérek, hogy miközben bántva és sértve érzi magát (...), erre semmilyen módon nem lehet válasz, hogy futballpályákon vagy máshol Szlovákiát, szlovák embereket, szlovák csoportokat vagy vezetőket sértő, bántó, becsmérlő kijelentést tegyen" - mondta a kormányfő. Hozzátette: "demokratának és jónak kell lenni".

Felelősség Ficóé

Gyurcsány Ferenc szerint magyar oldalról mindenki megtette, amit lehetett, ha kellett, kormánynyilatkozatot adtak ki, és a nyilvánosság előtt is megköszönte, hogy a magyar parlamenti pártok is hasonlóképp cselekedtek.

A miniszterelnök szerint most Szlovákián van a sor, a fő felelősség a szlovák miniszterelnöké, Robert Ficóé.

"Azt kérjük, azt várjuk Fico miniszterelnök úrtól, hogy törje meg a hallgatást, ítélje el mindazt, ami idegenellenességben, magyarellenességben szóban vagy tettben Szlovákiában történik" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő azt kérte a szlovák igazságszolgáltatástól, hogy a lehető "legerélyesebben, a törvények és jogszabályok által biztosított valamennyi eszközt felhasználva" találják meg a pénteken Nyitrán megvert magyar lány bántalmazóit, és őket "a szlovák törvények szerint büntessék meg".

"Hogy a magyar kormány világossá tegye álláspontját és nyomatékosítsa azt, ahhoz az - egyébként az Európai Unió tagországaiban rendkívül ritkán alkalmazott - eszközhöz folyamodik", hogy hétfőn a Külügyminisztériumba hívják Szlovákia budapesti nagykövetét, illetve az ő szabadságolása miatt az ország ügyvivőjét, és szóbeli jegyzéket adnak át neki.

A szóbeli jegyzékben a magyar kormány korábban ismertetett álláspontját és kéréseit fogalmazzák meg - közölte Gyurcsány Ferenc.

"Itt az ideje, hogy álljt parancsoljunk közös erővel" - fogalmazott a miniszterelnök, utalva arra, hogy most még könnyebb ezt megtenni, mint lehetne ezt pár hét vagy hónappal később. "Hárítsuk el a veszélyt, mert a veszély itt van a kapuban".

A pénteki lány verése volt a beszéd oka

Gyurcsány Ferenc azt követően szólalt fel, hogy pénteken két ismeretlen megtámadott egy 23 éves diáklányt a szlovákiai Nyitrán azért, mert magyarul beszélt a mobiltelefonján. Az ütlegelés és rugdosás után a lány blúzára "Magyarok takarodjatok a Duna túloldalára" és "Halál az élősdiekre" mondatokat írták. A dunaszerdahelyi illetőségű diáklány alhasi vérzésekkel vonszolta be magát a Konstantín Egyetem bölcsészkarára.