Gyurcsány középtávon sem akar adóreformot

2008.04.13. 22:27
A miniszterelnök a vasárnap esti Szólás szabadságában beszélt az adóreformról, a nyugdíjkorhatár emeléséről, a kormányátalakításról, ellenzéki szerepéről, és nemmel válaszolt arra, hogy visszamenne-e az üzleti világba.

Gyurcsány Ferenc szerint középtávon is el kell felejteni az adóreformot, mert nincsenek meg hozzá a társadalmi, politikai feltételek. A miniszterelnök erről a Magyar Televízió A szólás szabadsága című televíziós műsorában beszélt vasárnap este. "Szerintem középtávon is el kell felejteni az adóreformot" - jelentette ki a miniszterelnök. Az adóreform szerinte akkor lehetséges, ha megelőzi egy drasztikus államigazgatási és jóléti kiigazítás vagy megszorítás és a kiigazításból származó plusz jövedelmet adócsökkentésre és adóreformra fordítják.

Kifejtette, az SZDSZ-nek ebben a kérdésben az az álláspontja, hogy csináljanak egy nagy szociális és igazgatási megszorítást, ebből a forrásból pedig hajtsák végre az adóreformot. Az MSZP azt mondja, hogy nincsen lehetőség szociális-jóléti-igazgatási megszorításra, a reformoknak nem az adóreform irányába kell mennie, hanem az egészségügy, a felsőoktatás, az igazgatás területén megszorítás nélküli reformfolyamatokat kell vezényelni. A kormányfő szerint a Fidesz pedig azt mondja, hogy "se reform, se megszorítás".

Gyurcsány Ferenc kifejtette: Magyarországon a legnagyobb ellenzéki párt megszervezett "egy nagyon erős és nagyon reformellenes politikai és társadalmi többséget", és ha nem lehet ezermilliárd forintos nagyságrendben szociális kiigazítást csinálni, akkor "nem lehet adóreformot csinálni". Az adóreformhoz szükséges társadalmi, politikai feltételek teljes egészében hiányoznak.

A kormányfő beszélt a kormányátalakításról is. Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e, hogy a kormányátalakítás során MSZP-n kívüli miniszterek, úgynevezett külső szakértők jönnek, úgy válaszolt: "természetesen".

Korhatáremelés

A nyugdíjakkal kapcsolatban Gyurcsány Ferenc kifejtette: mielőbb dönteni kell arról, hogy 2018-2020 körül elkezdődjön a nyugdíjkorhatár emelésének 5-10 éves folyamata, mely során a mai 62 éves korhatár felmegy 65 évre. A folyamat 2025-2028 körül fejeződne be.

"Ezt mindenképen meg kell csinálni, ha azt akarjuk, hogy 2050-ben a mai 30-40 éveseknek legyen tisztességes nyugdíja" - jelentette ki. Arra a kérdésre, hogyan látja saját politikai jövőjét, belefér-e az ellenzéki szerep, kijelentette: "hát persze, hogy belefér". A felvetésre, hogy visszamenne-e az üzleti világba, azt mondta: "én? Soha, soha".