Feltüzelt hajléktalanok a Felvonulási téren

2008.11.16. 19:14
Bikini és Republik számokra táncolhattak a hajléktalanok a Felvonulási téren pénteken este. A szervezők máglyát raktak, sóletet, zsíros kenyeret és teát osztottak hatodik alkalommal az Egy éjszaka a hajléktalanokért című rendezvényen.

A hideg összehozta az embereket, néhány óra vacogás után mindenki annyira átfagyott, hogy a tűz körül állva senki sem méricskélte a szomszédait, csökkent a szokásos fizikai távolságtartás. Hét óra körül már együtt mulatott hajléktalan és szociális munkás a szolidaritás napja alkalmából.

"Az ilyen rendezvények azért fontosak, mert a hajléktalanság problémája csak úgy oldható meg, ha az emberek megismerik. Az emberek előítélete a hajléktalanoktól, az ismeretlentől való félelemből ered." – mondta Vecsei Miklós, a főszervező Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

Kevés civilt láttunk a jó meleg sátorban. A szabad tüzek is főleg azokat hívták oda, akik a legtöbbet fáznak az utcákon, és az őket ellátó szervezetek munkatársait. Pedig a szervezők még a szórakoztatásra is gondoltak, az AHA hajléktalanszínpad előadással készült az eseményre. Bemutatták a hajléktalanok írásaiból és grafikáiból készült, Alkonyattól pirkadatig címmel megjelent könyvet.

Kannás bor és Bikini

Az Oltalom Kulturális Kör hajléktalan tagjai zenés versfelolvasással készületek. Villon és József Attila versei mellett Republic és Bikini klasszikusokat énekeltek gitár és djembe kíséretével. "Az előadás íve azt mutatja, mit érez, min gondolkozik a hajléktalan ember, amikor a szálláson leoltják a villanyt. Az első versek és számok a reménytelenséget mutatják be, majd lázadás következik, végül a reménykedés és az öröm." – igazított el minket az előadás szervezője, Tolner Tibor szociális munkás. A terv bevált, a közösen énekelhető, üvölthető számok és a kannás bor hatására az előadás végén vidáman tombolt a feltüzelt gyülekezet.

A sátorban kialakult zenés-táncos estnek örültek a hajléktalanok. "Egyikük egészen Hajdúhadházról érkezett a szórakozás reményében – mondta Kemecsei Judit, a közalapítvány munkatársa, a rendezvény főszervezője. – Emellett a bemutatott antológia alkotói különösen hálásak voltak a fellépési lehetőségért."

A műsor alatt sóletet, zsíros kenyeret, joghurtot és teát osztott a Vöröskereszt és a Myrai Szent Miklós Keresztény Egyház. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy sárga busszal vonult ki, amiben tüdőszűrést végeznek. De ebben a hidegben a kutyának sem volt kedve levetkőzni, inkább a meleg teát, az ételt választották az egybegyűltek.

Könnyű az utcára kerülni

A kannás bor nemcsak bulizásra jó, hanem meg is nyíltak tőle az emberek. Kiderült, hogy az írás és a rajzolás sokszor az utolsó kapaszkodót jelenti, amivel az emberi méltóság megőrizhető annak, aki hajléktalan-szállón, sőt az utcán él. Márpedig könnyű utcára kerülni. Elég hozzá egy betegség, egy válás vagy a munkanélküliség – erről meséltek a hajléktalanok. Aki mellett nem áll támogató család, annak csak utca marad. Utolsóként pedig azok a szervezetek, akik felvállalták, hogy segítséget nyújtanak, akár a pozitív zéró tolerancia elvével is. Ezt a média úgy fordította le, hogy a szociális munkásnak joga lenne akarata ellenére is bevinni a menhelyre a hajléktalant. Vécsei Miklós szerint azonban itt nem az akaraton van a hangsúly: "Amikor mínuszok vannak az utcán, és nem tud magáról a hajléktalan, akkor életet kell menteni. Ez egyfajta szociális intenzív, olyan mint a mentő." A héten került a kormány elé a nemzeti hajléktalanügyi stratégia, aminek ez egy csak egy kisebb szelete.

A téli hajléktalanellátás mára professzionálisan működik, csak elvétve fagy meg hajléktalan az utcán. Kemecsei Judit szervező szerint ez a diszpécserszolgálat és a krízisautók jól szervezettségének köszönhető. Egyedüli problémát az jelent, hogy az emberek sokszor nem ismerik fel, hogy alkoholos bódultságban van az illető, aki az utcán fekszik, vagy szívrohamot kapott.

Zéró támogatás

A program lebonyolításában a Tűzoltóság önkéntesként segített, de a közalapítvány több szponzor segítségére nem számíthatott. Az ELMŰ öt évvel ezelőtt ingyen biztosította a terület áramellátását, most azonban nem. A rendezvény hozzávetőlegesen 1 millió 600 ezer forintba került a Szociális és Munkaügyi Minisztérium közalapítványának. További kiadások is várhatók, mert a Felvonulási tér lezárását a közterület fenntartók sem támogatták, így a két napig lezárt területről elszállított autók költségét is a közalapítvány állja. Bár lenne rá igény, de éppen a költséges szervezés miatt minden évben egyszer, a szolidaritás napján tartják az Egy éjszaka a hajléktalanokért rendezvényt.