Politikai beszédet kért - a rádió azonnal teljesített

2001.08.31. 14:19
Wittner Mária a Kommunista Diktatúrák Emléknapján elmondott parlamenti beszédét kérte egy hallgató augusztus 20-án, a kiskunhalasi Halas Hangja kereskedelmi rádióban. A telefonon érkező kérést azonnal teljesítették. Az Indexnek több, egymástól független hírforrás azt állította: a rádió mögött a helyi Fidesz áll. Az Országos Rádió és Televíziós Testület Panaszbizottságának soros elnöke megerősítette: a héten érkezett hozzájuk a kívánsággal kapcsolatban panasz. Vizsgálat harminc napon belül várható.
Augusztus 20-án indult mintegy harmincezer főt érintő vételkörzetben a kiskunhalasi Halas Hangja kereskedelmi rádió, a 92,9 Mhz-es frekvencián. A nyitónapon, este nyolckor a zenei kívánságműsorban egy betelefonáló Wittner Mária február 25-én, a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapján elmondott, azóta több fórumon is támadott parlamenti beszédét kérte, amelyet azonnal lejátszottak.

Az első látásra "megbundázott" kérés kapcsán panasz érkezett az Országos Rádiós és Televíziós Testület (ORTT) Panaszbizottságához. Nagy Janka Teodóra, a Panaszbizottság soros elnöke az Indexnek azonban úgy nyilatkozott: "folyamatban lévő ügyekről nem áll módukban felvilágosítást adni, csupán megerősíthettem a panasz beérkeztét." A megszokott ügyvitel szerint 30 napon belül feláll a panaszbizottság három főből álló eljáró tanácsa, amely kitűzi a nyilvános tárgyalás napját. Az ORTT jogi osztályán nem kívántak nyilatkozni a várható fejleményekről.

Esélytelenek nyugalmával

A beszéd
A parlamenti képviselők, a kormány tagjai, az Alkotmánybíróság elnöke és a történelmi egyházak delegáltjai előtt mondott beszédében Wittner Mária február 25-én éles hangon elítélte azokat a "vörös kapitalistákat", akik kifosztották az országot. Az 1956-os szabadságharc hősnője kijelentette: "a szocialista köntösbe bújtatott hóhérok" soha nem lesznek képesek arra, hogy magyar politikusként tegyenek az országért, ezért a magyar nemzet nevében erkölcsi hullának nyilvánította őket. Az MSZP tiltakozott a beszédben foglaltak miatt.
Wittner Mária beszéde

A Halas Hangja kereskedelmi rádió - az ORTT 2001. március 8-ai sajtóközleménye szerint - az 2000. november 10-én kiírt pályázaton bizonyult hat pályázó közül a legjobbnak. A frekvenciára egyébként már '99 novemberében is írtak ki pályázatot, de az ORTT ítészei sem az első, sem a második körben nem adták áldásukat egyik pályázó győzelmére sem. Ezért következett a második kör, amelyben az addig legesélyesebbnek tartott Halas Rádió Kft. már addigi ügyvezető igazgatója nélkül indult. Szekeres Kálmán '95-től állt a Halas Rádió élén, és az Index által megkérdezett, tőle független rádiós szakemberek szerint egyértelmű volt a győzelme. A jóslat nem jött be: végül a Halas Hangja nyerte az ORTT pályázatát.

Senki sem kommentál

Több informátorunk szerint Wittner Mária beszédének propagálása, illetve az ORTT döntése is a háttérben zajló politikai játszmák eredménye. Többen említették Szabó Erika fideszes országgyűlési képviselő nevét, aki nyolc éve képviseli a térséget.
- A Fidesz nem áll a rádió mögött - utasította vissza kategorikusan a kérdést Szabó Erika. A képviselőasszony az Indexnek kifejtette: ez a vád tökéletesen beillik az utóbbi években iránta irányuló "számtalan rágalom és támadás közé". Szabó Erika nem kívánta kommentálni a konkrét esetet mondván: "nem szerencsés, ha egy politikus a sajtó ügyeiről véleményt mond".

Szintén elzárkózott a nyilatkozattól Friebert Jánosné, a Halas Hangja ügyvezető igazgatója is. Érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy "a szerkesztőség és a tulajdonosok is lezártnak tekintik az ügyet, és ezért nem nyilatkozunk."
- Kérték, mi teljesítettük - mondta a szűkszavúan Friebert Jánosné a kívánságműsorban elhangzottakkal kapcsolatban.

Nem divat

Körkérdésünkre kapott válaszaink szerint a kereskedelmi rádiók kívánságműsoraiban kizárólag zeneszámok kérését teljesítik. A Rádió 88 (Szeged piacvezető rádiója) programigazgatója kérdésünkre elmondta: a kívánságműsorokban csupán a zenei profilnak megfelelő zeneszámokat teljesítik a műsorvezetők. Németh Attila hozzátette: a politikai megnyilvánulások kizárólag a hírekre korlátozódnak.