Egyetemet is elfoglalnának a magyar anarchista diákok

2006.08.16. 15:38
Nem szervezetnek, hanem önszerveződő csoportok közösségének nevezi magát a Hallgatói Hálózat nevű tömörülés, amely az egyetemek elfoglalását és blokádokat is elképzelhetőnek tart a felsőoktatási törvény módosítása elleni tiltakozáshoz. A hallgatói önkormányzatok képviselője elhatárolódik az esetleg törvénybe ütköző akcióktól.

Radikálisabb eszközökkel, így az egyetemek elfoglalásával és blokáddal is tiltakoznának egyetemisták a felsőoktatási törvény módosítása ellen. A Magyar Hírlap beszámolója szerint a Hallgatói Hálózatban összekapcsolódó diákok a hallgatói önkormányzatoktól függetlenül, „pimasz, figyelemfelkeltő” akciókat is terveznek.

Projektek

A Hallgató Hálózat nem egy szervezet, hanem önszerveződő csoportok közössége – mondta az Indexnek Érsek-Obádovics Nándor. A pécsi egyetemista hangsúlyozta, hogy az előbbiekből következően semmilyen nyilatkozatot nem tesznek közzé, és ő is csak a saját nevében beszélhet.

Mi nem csak a tandíj ellen, hanem általában a felsőoktatási törvény módosításai ellen tiltakozunk. Arra a kérdésére, hogy milyen eszközökkel tennék ezt, Érsek-Obádovics Nándor úgy válaszolt: azt minden csoport maga dönti el, milyen projektet valósít meg.

Mint hozzátette: külföldi példák azt mutatták, hogy ahol például az egyetemisták lefoglalják az épületet, ott egy idő után valódi közösségi kezdeményezésre kulturális élet indul, és a hallgatók nagyobb része aktivizálódik.

"A hálózat Te magad vagy"

A hálózat honlapja szerint az ország számos nagy egyetemén Budapesttől Pécsig és Győrtől Debrecenig megindult a szervezkedés, s be akarnak kapcsolódni „az európai szintű hallgatói önszerveződésbe, ahol francia, görög és német diákok hasonlóan hozzánk egy új társadalom alapjait teszik le". Kérdésünkre, hogy anarchista mozgalomról van-e szó, Érsek-Obádovics Nándor azt felelte: lehet, hogy vannak a résztvevők között olyanok, akikhez közel áll ez az irányzat, de a Hallgatói Hálózat minden más véleményt és kezdeményezést is befogad, amely nem kirekesztő.

A honlap szerint a virtuális térben szerveződő hálózat lehetőséget ad a fellépésre és a jogok megvédésére egy-egy „ámokfutó” oktatóval szemben, a tandíj bevezetése elleni tiltakozásra, többezres demonstráció vagy éppen egy tízfős kirándulás megszervezéséhez. A résztvevők társakat találhatnak maguknak tudományos munkához, kutatási projekthez, vagy végzősként cégalapításhoz, ötleteik megvalósításához is. A honlapon olvasható szlogen szerint "a hálózat Te magad vagy".

A politológia szakos hallgató szerint ma az egyetemeken nem érvényesül a közösségi akarat, és a hallgatói önkormányzatok inkább felülről szerveződő testületeknek tekinthetők.

A HÖOK nem vállal törvénytelen akciókat

Közbevetésünkre, hogy az egyetemi hallgatók nagy többségét ma a passzivitás és a közélet iránti érdektelenség jellemzi, Érsek-Obádovics Nándor úgy vélte: „passzívak a diákok, de amikor elkezdünk velük beszélgetni, kiderül, hogy nagyon sok mindenről van véleményük és szeretnének csinálni is valamit.”

Semmiféle olyan törekvéssel nem tudunk közösséget vállalni, amely törvénybe ütközhet – mondta az Indexnek Schőberl Márton, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökségi tagja lebegtetett egyetemfoglalásokkal és blokádokkal kapcsolatban. A HÖOK minden hallgatót képvisel – tette hozzá, de nem tud felelősséget vállalni azokért, akik esetleg törvénytelen akciókat szerveznek.

A HÖOK nyitott mindenki véleményére és annak képviseletére – mondta Schőberl Márton, de a Hálózat tagjai közül senki nem kereste meg a szervezetet. A HÖOK szeptemberben demonstrációkat és figyelemfelkeltő akciókat tart több városban a tandíj bevezetése ellen. A szervezet már beadta a területfoglalási engedélyeket, a részletekről augusztus végén dönt.