7 milliárd forinttal támogatják a háziorvosokat

2008.04.29. 13:10
Aláírták a háziorvosok finanszírozásáról szóló megállapodást, közölte Székely Tamás. Ennek egyik eleme, hogy minden egyes jogviszony-ellenőrzésért 50 forintot kapna a háziorvos, átdolgozták továbbá a szakmai szorzók rendszerét, valamint megvizsgálták az egyes praxisok adottságait. A Magyar Orvosi Kamara elnöke az elmúlt öt év legjelentősebb ágazati megállapodásának nevezte a mostanit.

Aláírták az alapellátó orvosok finanszírozásáról szóló megállapodást, az új rendszer hétmilliárd forint többletforrást igényel, mondta Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója, kijelölt egészségügyi miniszter kedden.

Székely Tamás hangsúlyozta: nem kompenzációról van szó, hanem egy új finanszírozási rendszer első lépéséről. Az átalakítás egyik eleme, hogy minden egyes jogviszony-ellenőrzésért 50 forintot kapna a háziorvos, ezzel a díjjal ismerik el az ellenőrzés tárgyi feltételeit. Továbbá pluszpénz jár azért, ha a háziorvos több szakvizsgával rendelkezik, itt a szakmai szorzók rendszerét dolgozták át, ismertette.

Az orvosok fix díjait is módosítják annak figyelembe vételével, hogy egy praxishoz hányan tartoznak, egy vagy több helyen rendel-e a doktor, illetve milyen adottságai vannak az egyes praxisoknak, mondta Székely Tamás.

Ezek az intézkedések 7 milliárd forint többletet jelentenek, amelyet az Egészségbiztosítási Alapon belüli átcsoportosításból biztosítanak. Az átalakításokhoz jogszabály-módosításokra van szükség, ám ha ezeket zökkenők nélkül átvezetik, már májusban többletpénzhez juthatnak az orvosok, de Székely Tamás szerint ez legkésőbb júniusban megtörténik. A pluszpénzt áprilisig visszamenőleg kapják meg az orvosok.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta, az elmúlt öt év legjelentősebb ágazati megállapodása a mostani. Ezzel az új finanszírozási rendszerrel megközelítőleg 150-160 ezer forint pluszbevételhez jutnak a praxisok, tette hozzá. A tárgyalásokon arra törekedtek, hogy legalább annyi pénz jelenjen meg az orvosoknál az új finanszírozási szisztéma nyomán, amennyi a vizitdíjból származott, közölte.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök két hete bízta meg Székely Tamást azzal, hogy haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket az alapellátásban dolgozók finanszírozásáról, majd a kormányfő felhatalmazta az OEP főigazgatóját, hogy írja alá a létrejött megállapodást. A kormányfő hétfőn jelentette be, hogy Székely Tamást jelöli egészségügyi miniszternek. Székely Tamást kedden hallgatja meg az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága.