Happy End: egyelőre nincs végelszámolás

2002.05.06. 18:37
Nem kezdeményezett még végelszámolást sem a Happy End, sem pedig az Ezüsthajó kft. a cégbíróságnál, azaz hivatalosan még nem jelentette be egyik cég sem, hogy befejezné a tevékenységét - értesült az Index. A kormányszóvivő csak a sajtóból értesült a cégek esetleges megszűnéséről, ám úgy vélte, ha igaz is volna a hír, az nem változtatna a vállalkozások szerződéses kötelezettségein.
A korábban, napilapokban megjelent hírekkel ellentétben nem kell engedélyt kérni az adóhatóságtól ahhoz, hogy egy cég végelszámolással megszűnjön. Ez a társaság saját elhatározása, amit a cégbíróságnak egy végzés formájában kell jóváhagynia. Ha ez megtörtént, a bírósági döntést kell az adóhatósághoz eljuttatni. Mindezek után pedig még egy adóellenőrzés következik. Ha mindez megtörtént törlik az adott céget a cégnyilvántartásból.

A Happy Endnél már bejelentették a megszünést

Az Index információja szerint egyébként néhány héten belül valóban megszűnik a Happy End és az Ezüsthajó. A múlt hét közepén már megváltak tucatnyi munkatárstól.

Mindeközben pedig az ügyészség és a rendőrség is vizsgálódik az elmúlt évek milliárdos kormányzati megrendeléseiről elhíresült Happy End körül. A Legfőbb Ügyészségen polgári eljárás keretében tanulmányozzák a szerződéseket.

Összevontan kezelt szocialista feljelentések

Azokat a feljelentéseket pedig már egyesített ügyként vizsgálja az ORFK Bűnügyi Főigazgatósága Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága amelyet Juhász Ferenc MSZP) tett egyrészt a Happy End és az Ezüsthajó Kft-vel kapcsolban valamint azt, ami egy magánszemélytől érkezett a Hídember és a Bánk bán című filmek kapcsán a Népszabadság cikkei nyomán. A Fővárosi Főügyészség az ügyben legutóbb május 25-éig hosszabbította meg a feljelentés - kiegészítés határidejét.

Borókai: a végelszámolás nem máról holnapra történik

Borókai Gábor
Csak a sajtóból értesült Borókai Gábor kormányszóvivő a Happy End Kft, illetve az Ezüsthajó esetleges végelszámolásáról. Az Index megkeresésére közölte, ha igaz is a sajtóban megjelent hír, az nem jelentheti semmiképp sem, hogy a két cég érvényes szerződéseit ne teljesítse. Megjegyezte, a végelszámolás nem történik egyik napról a másikra, ráadásul a kancellária amúgy is csak utólag fizeti ki a teljesített munkákat, így a Happy End, vagy az Ezüsthajó nem tartozhat pénzzel a Miniszterelnöki Hivatalnak.

Megpróbáltuk az üggyel kapcsolatban az Országimázs Központ, illetve a Happy End Kft. álláspontját is megtudni, de sem a kancellária főosztálya, sem pedig a Fidesz kampánycége nem reagált megkeresésünkre.