Politikai perpatvar a harangzúgás miatt

2002.09.04. 11:42
A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör kedden közleményben provokációnak minősítette, hogy a Szabadság téri református templom harangja megszólalt a volt kormányfő pénteki beszéde alatt. Ifj. Hegedűs Lóránt, MIÉP-es alelnök, a templom vezető lelkésze szeritn viszont a harang nem Orbánnak szólt, azt a templom felszentelése és a második bécsi döntés évfordulója alkalmából kongatták meg.
"Sajnálattal állapítjuk meg, hogy egy szűk, ámde szervezett csoport erőszakos kísérletet tett békés rendezvényünk megzavarására" - állítja a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör az általuk szervezett péntek esti tüntetéssel kapcsolatban. A közlemény szerint ugyanakkor elismerés illeti a tüntetés résztvevőit, amiért okos magatartásukkal meghiúsították a provokációt.

"Harangozással próbálták megzavarni Orbán beszédét"

Ugyanakkor visszatetszőnek tartják, hogy egy református templom harangját, "tehát egy szakrális eszközt használtak fel egyesek arra, hogy Orbán Viktor beszédét megpróbálják megzavarni. Most, amikor hazánkban nemsokára egyfordulós, tehát a politikai vélemény módosítására lehetőséget nem nyújtó önkormányzati választásokra kerül sor, elengedhetetlen a teljes összefogás" - vélik. A leghatározottabban elítélik a nemzeti oldal megosztására tett durva kísérletet. Meggyőződésük, hogy "aki nem ismeri fel azt, hogy ma egy a tábor, és egy a zászló, az akarva-akaratlanul a baloldal malmára hajtja a vizet".

Nem Orbán miatt szólt a harang

A Szabadság téri Református Egyházközség szerdán megdöbbenésének adott hangot a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör állásfoglalása miatt, amely provokációnak minősítette azt, hogy a Magyar Televízió székházánál múlt pénteken, a sajtószabadság védelméért megtartott rendezvény idején megszólalt a templom harangja. Ifj. Hegedűs Loránt, a templom vezető lelkésze szerdai közleményében kiemelte, hogy a harangot a templom felszentelése és a második bécsi döntés évfordulója alkalmából szólaltatták meg.

Augusztus 30-án mindig harangoznak

Megfogalmazása szerint a templom azért kapta a Hazatérés Temploma nevet, mert "elődeink Isten iránti hálával örökítették meg országunk területi megnagyobbodását, miután 1940. augusztus 30-án Észak-Erdély a Székelyfölddel a második bécsi döntés értelmében visszatért Magyarországhoz." Erről minden év augusztus 30-án harangszóval emlékeznek meg.

"Érthetetlennek tartjuk, hogy magukat kereszténynek és nemzeti érzelműnek tartó emberek mi módon minősíthetnek egy harangszót provokációnak" - olvasható ifj. Hegedűs Loránt közleményében. Az egyházközség vezető lelkésze annál is inkább érthetetlennek nevezte mindezt, mert "a kisméretű harang halk szava a templom előtt is csak alig hallatszott, s legnagyobb rosszindulattal is legfeljebb méltóságos hangulati aláfestésnek volt minősíthető az igen jól hangosított rendezvényhez". Megjegyzi azt is, hogy a rendezvénynek tudomásuk szerint a harangszó kezdete előtt be kellett volna fejeződnie.