Havas cége kapta az állami támogatás 80 százalékát

2005.09.29. 07:55
Havas Henrik cége a Szegedi Tudományegyetemtől nem csupán a médiaintézet diákjai által befizetett „tandíj” nagy részét, hanem a hallgatók után járó állami támogatás nyolcvan százalékát is bezsebelhette – derül ki egy, a Magyar Nemzet birtokába jutott szerződésből. A dokumentum szerint az egyetem rektora 2,4 százalék részesedést kapott a pénzből.

A Magyar Nemzet birtokába került szerződés az 1999/2000. tanév II. félévében lépett életbe és újraszabályozta, valamint bővítette a Havas Henrik nevével fémjelzett Média Menedzser Oktató Kft. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) között 1995 decemberében született együttműködés kereteit. A megállapodás szerint a Budapest Média Intézetet (BMI) működtető cég kapja meg a hallgatók után járó állami támogatás és a diákok által befizetett díjak 80 százalékát. A költségtérítéses hallgatók által fizetett térítési díjnak 85 százaléka illeti meg a céget.

A rektornak is jár pénz

A megállapodás szerint a Havas Henrik többségi tulajdonában álló Média Menedzser Kft-nek kell biztosítania a működéshez szükséges összes anyagi, személyi és tárgyi feltételt. Az egyetemnek kell gondoskodnia a bizonyítványok kiállításáról, az felvételivel kapcsolatos információk közzétételéről, az adminisztrációs munkákról és a szakmai felügyelet ellátásáról. Az SZTE oktatói külön díjazás ellenében és az utazási költség megtérítése ellenében taníthatnak a BMI-ben.

Érdekesség, hogy az egyetemet megillető 20 százalékból a rektor minden egyes hallgató után 2,4 százalékot kap az állami támogatásból és a diákok által fizetett díjból. Az egyezményt az intézmény korábbi rektora kötötte.

Az oktatási biztos vizsgálódik

Havas Henrik az Indexnek múlt héten nem kívánta az egyetemmel kötött szerződés részleteit feltárni. Egy példán keresztül annyit elmondott, hogy a Média Menedzser Kft, amelynek 85 százalékban tulajdonosa, szedi be a diákoktól a pénzt és azt továbbítja az egyetem felé.

Emlékezetes, hogy Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa a múlt héten azt állapította meg, hogy a Szegedi Tudományegyetem kihelyezett tagozatán, a Budapesti Média Intézetben jogszabálysértő módon szednek félévente 80-90 ezer forint „fejlesztési hozzájárulást” az amúgy tandíjmentes képzésen részt vevő hallgatóktól. (Ma bizonyos szakpárokon az államilag finanszírozott hallgatóknak 110 ezer forintot kell fizetniük). Az egyetem azzal érvelt, hogy a pénzt a diákok gyakorlati oktatására szolgáló tévéstúdió fejlesztésére fordítják. Azóta kiderült, feltehetően más felsőoktatási intézményekben is szednek a diákoktól jogosulatlanul különböző díjakat.

Az egyetem rektora a jövő héten foglal állást a BMI-ben szedett térítési díjak ügyében.