Felmentették Hegedüs Lórántot

2003.11.06. 14:25
A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki, másodfokon meghozott ítéletével felmentette Hegedűs Lóránt református lelkészt, a MIÉP korábbi elnökét a közösség elleni izgatás vádja alól. Hegedűs ellen közösség elleni izgatás vádjával folyt per, miután a MIÉP XVI. kerületi pártlapjában az Ébresztőben a zsidóság kirekesztésére szólított, a felekezet tagjait "galíciai jöttmenteknek" nevezte. A lelkész első fokon másfél évi, felfüggesztett szabadságvesztést kapott.
A Mazsihisz nemzetközi színtérre vinné az ügyet
Mélységes felháborodással értesültünk az ítélőtábla felmentő ítéletéről - mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) Szövetségének elnöke és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató csütörtökön az MTI-nek.

"Véleményünk szerint egyértelműen bebizonyosodott, hogy ez több, mint jogi kategória, s amennyiben jogi lehetőségeink itthon kimerültek, kénytelenek leszünk nemzetközi színtérre vinni az ügyet" - közölték.

A Mazsihisz vezetői az MTI-nek nyilatkozva hozzátették: "követeljük a magyar kormánytól, az igazságügyi szervektől, hogy a magyarországi zsidóság hathatós védelmét biztosítsák, csakúgy, mint minden állampolgárét".

Felmentette a táblabíróság az ellenük emelt izgatási vád alól Hegedűs Lórántot, a MIÉP korábbi alelnökét és Metes Györgyöt, a párt egyik újságjának főszerkesztőjét. A református lelkésszel szemben egy 2001-ben publikált cikke miatt emeltek vádat, közösség elleni izgatás miatt. Őt ezért az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság korábban másfél évi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A Fővárosi Ítélőtábla azonban csütörtöki, másodfokon meghozott ítéletével felmentette Hegedűst, és megsemmisítette az első fokú ítéletet. Vétlennek találta a táblabíróság az ominózus cikknek helyet adó Ébresztő című újság főszerkesztőjét, Metes Györgyöt is.

Az indoklás szerint a kifogásolt cikk nem alkalmas a közösség elleni izgatásra, az ugyanis csak magánvéleményt közölt, s így teljes mértékben belefért a szabad sajtó jogi kereteibe. Nem adott helyt a bíróság annak felvetésnek sem, amely antiszemitizmust vélte felfedezni a cikkben, a bírák szerint ugyanis a magyar jogrendben ilyen jogi minősítés nincsen.

Hetvenfős szimpátiatüntetést tartottak délelőtt a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt Hegedűs Lóránt hívei - jelentette a Havaria Press. Bár a hírügynökség jelentése szerint a tüntetők és a bíróság épületét őrző rendőrök között kisebb szópárbaj alakult ki, amiért nem engedik be őket az épületbe, az Index helyszíni tudósítója szerint békésebb a kép.

Tekintse meg képeinket!
A tüntetők kis csoportokban beszélgettek, többen zsoltárokat énekeltek. A rendre négy rendőr vigyázott. Tudósítónk értesülései szerint a tárgyalóteremben Hegedűs mintegy kétszáz híve jutott be. A tárgyalás iránt érdeklődők a Szabadság téri református templomban, Hegedűs gyülekezetében jöttek össze, ahol folyamatosan tájékoztatták őket a tárgyalóteremben zajló eseményekről.

Fotóriporterünket, miután engedélyt kért és kapott a fényképezésre, a teremben a MIÉP-szimpátizánsok nem hagyták dolgozni. Néhányan azt kiabálták neki, hogy kommunista, mások liberálisnak nevezték. Egy idősebb férfi ki akarta venni digitális kamerájából a filmet. Az incidens végén egy hölgy a "felfokozott idegállapottal" magyarázta a történteket. Hegedűst végül a vállukon vitték ki az összegyűlt szimpatizánsok a bíróság terméből.

Hegedűs Lóránt és Metes György
fotó: Havaria Press

Tudósítónk értesülései szerint a tüntetést a Magyar Fórumban, valamint október 23-án, a MIÉP Hősök teri megemlékezésén hirdették meg. A szórólapokat Hegedűs Lóránt Skodájából osztogatták.

A református lelkész ellen közösség elleni izgatás vádjával folyt per, miután a MIÉP XVI. kerületi pártlapjában az Ébresztőben a zsidóság kirekesztésére szólított, a felekezet tagjait "galíciai jöttmenteknek" nevezte. Hegedűs első fokon másfél évi, felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

Ifjabb Hegedűs Loránt az ítélethirdetést követően az MTI-nek azt mondta: "Nem kívánok nyilatkozni a tömegtájékoztatási eszközöknek, miután az egész, ellenem folyó eljárást a hetedik égig a tömegtájékoztatási eszközök jó része juttatta odáig, hogy két éven keresztül kétségbe vonják lelkészi hivatásomból következő elkötelezettségemet az alapvető emberi értékek iránt".