Betörték a Hegedűs Lórántot felmentő bíró ablakát

2003.11.28. 10:23
Ismeretlen tárgytól származó csillag alakú sérülés keletkezett a Hegedűs Lóránt ügyében eljáró tanácsvezető bíró vidéki otthonának ablakán. A rendkívüli eseményről jelentés készül az Országos Igazságszolgáltatási Tanács számára.
"Rendkívüli esemény" történt annak a bírónak a vidéki otthonánál, aki a közösség elleni izgatással vádolt ifjabb Hegedűs Lorántot másodfokon jogerősen felmentő bírói tanács elnöke volt, erősítette meg az MTI információját a Fővárosi Ítélőtábla elnöke csütörtökön, telefonon.

"A tanácsvezető bíró Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lakásának ablakán ismeretlen tárgytól származó csillag alakú sérülés keletkezett" - mondta Lukács Zsuzsanna. A történtekről, mint minden bírákkal kapcsolatos rendkívüli eseményről, jelentés készül az Országos Igazságszolgáltatási Tanács számára, tette hozzá az ítélőtábla elnöke.

Sajtóhírek szerint a rendőrségi vizsgálat jelenlegi adatai arra utalnak, hogy a cselekményt ismeretlen tettes flóbertpisztollyal, légpuskával vagy más ismeretlen eszközzel követte el a bíró Borsod megyei ingatlanánál. Elrendelték a fokozott rendőri ellenőrzést. A Fővárosi Ítélőtábla tanácsvezető bírája azonban elment a lakásából, az ország egy másik pontjára, rokonaihoz.

Az MTI kérdésére Lukács Zsuzsanna elmondta, hogy az esemény nem sokkal a Hegedűs-ügyben született felmentő ítélet kihirdetése után történt. A Fővárosi Ítélőtábla november 6-án hirdette ki jogerős ítéletét, amely szerint a református lelkész vádbeli cikke "lehet sértő, meghökkentő, aggodalmat keltő, de bűncselekményt nem valósít meg".

A Fővárosi Bíróság tavaly decemberben közösség elleni izgatás miatt első fokon másfél év, három évre felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta ifjabb Hegedűs Lorántot, és 525 ezer forint pénzbüntetéssel Metes Györgyöt. A tényállás szerint ifjabb Hegedűs Loránt a MIÉP alelnökeként és országgyűlési képviselőjeként 20001 augusztusában a párt Ébresztő című XVI. kerületi lapjában Keresztény magyar állam címmel közölt írást.

A vádbeli cikk használja többi között a "galíciai jöttmentek hada" fordulatot, és egy helyütt úgy fogalmaz: "Rekeszd ki őket, mert ha nem teszed meg, ők teszik meg veled!" Metes György az Ébresztő szerkesztőjeként került a vádlottak padjára.

Lomnic
Lomnici Zoltánt nem tájékoztatták munkatársai arról, hogy a hetekkel ezelőtti ítélethirdetés után támadás érte az ifjabb Hegedűs Loránt ügyét tárgyaló tanács elnökének otthonát - mondta a főbíró az MTI-nek pénteken telefonon. "Újságíróktól csütörtökön szereztem tudomást a hetekkel ezelőtti incidensről, de hivatalos tájékoztatást mindeddig nem kaptam az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalától" - közölte a legfelsőbb bírósági elnökök ljubljanai állandó értekezletén tartózkodó főbíró.

"Ilyen súlyú eset eddig a magyar igazságszolgáltatás elmúlt negyed százados történetében csak egyszer fordult elő akkor, amikor egy veszprémi bíró lakásának ajtaja előtt Molotov-koktélt robbantottak" - mutatott rá a Legfelsőbb Bíróság elnöke.