Helyhiány a Felvonulási téren

Szűk lett a hely a Felvonulási téren: az állami beruházásban készülő '56-os emlékmű építési területe miatt alig marad hely az évente visszatérő programoknak. Az eredeti térfoglalásuknál messze túlterjeszkedő emlékműveseknek újra összébb kell húzódzkodniuk, különben nem fér el a szokásos plakátkiállítás és a borfesztivál.

Augusztusban három nagy területigénylőnek is osztoznia kell a Felvonulási téren, ezért a főváros egyeztetésre hívta össze a rendezvényszervezőket. Az elsőbbség az '56-os emlékmű építéséé, a többieknek meg kell állapodniuk.

Nagyobb helyet foglalnak

Az Index információi szerint az eredetileg kért terület őt-hatszorosán folynak az 1956-os központi emlékmű építési munkálatai a Regnum Marianum emlékhelye és az időkerék között. Az egykori Sztálin-szobor helyére álmodott ék alakú térplasztikán sajtóinformációk szerint csúcsidőben 50-en dolgoznak majd, és további száz ember vesz részt a fémszerkezetek elkészítéséhez szükséges műhelymunkákban.

A 900 millió forintos költségvetési keretből finanszírozott építkezés egy hónapja kezdődött, és az utóbbi napokban már egy 150 méter hosszú és legalább olyan széles részt kerített le a térből a kivitelező. A Honvédelmi Minisztérium tulajdonában lévő HM Ei Zrt. által elfoglalt területre azonban bejelentkeztek az évente visszatérő nyári programok szervezői is. A nyári plakátkiállítás is egy 20 méteres sávot szeretne, ugyanakkor a szokásos borfesztivál is területet akar pavilonjainak.

A legfontosabb az emlékmű elkészülte

Horváth Sándor, a Főpolgármesteri Hivatal közterületi alosztályának vezetője az Index érdeklődésére elmondta, hogy az önkormányzatnak az a legfontosabb, hogy elkészüljön az 56-os emlékmű. A főváros által egyébként támogatott más programok ezt figyelembe véve bonyolíthatók le. Ezért nemrégiben összehívtak egy tanácskozást, és arra kérték a különböző rendezvények szervezőit, hogy állapodjanak meg egymással a közterületek hasznosításáról (akkor úgy tűnt, hogy a résztvevők ezt el is fogadták). Ha sikerül egyezségre jutniuk a szervezőknek, a főváros engedélyezni fogja a programokat, de az október 23-ai ünnepségek méltó lebonyolítása a legfontosabb, hangsúlyozta az alosztályvezető.

A főberuházó, a MeH szerint nem lehet gond a rendezvényekkel. Szajda Szilárd szerint az építkezés határai ide-oda mozgathatók. A kancellária főosztályvezetője az Indexnek azt mondta, hogy a kivitelező igény szerint változtathat az elfoglalt területen, nem volt gond a nemrégiben tartott céges finanszírozású óriáskoncerttel sem. Szajda szerint az építkezés akkor is engedett a kéréseknek.

Alternatív emlékmű

A jobboldal 56-os politikusainak tartalmi kifogásaik is voltak az emlékművel. A fideszes Wittner Mária és a Magyarok Világszövetsége 56 szellemét reklamálta a szoborból. A MeH a biztonság kedvéért egy másik, kisebb emlékmű felállítását is finanszírozza. Az októberi 50. évfordulóra a műegyetem előtt is emlékezhetnek azok, akiknek nem tetszik a városligeti építmény, vagy politikai okokból külön megemlékezésre vágynak. Az alternatív emlékmű 150 millióba kerül.


Fotók: Barakonyi Szabolcs