Nyolc ponttal kontrázik a Fidesz Gyurcsányra

2007.10.10. 12:14
Beszállt a népszavazási versenybe a Fidesz és a KDNP is. Gyurcsány 7 tisztasági pontját egy nyolcpontos csomaggal ellensúlyozná egy esetleges referendumon. Az ellenzék azonban még kivár, mondván az SZDSZ beintett a miniszterelnöknek, így akár konszenzus is kialakulhat a délutáni ötpárti megbeszélésen.

"Nincs más hátra, mint előre" - mondta Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője, aki a jelek szerint komolyan is vette magát, és a Fidesszel karöltve balról előzi Gyurcsány Ferencet. A miniszterelnök tisztasági csomagját egy nyolcpontos közéletpurgáló javaslattal kontrázza a két ellenzéki párt, ráadásul a Fidesz és a KDNP ez ügyben gyurcsányi módszerrel élne, és nyolc felvetését népszavazásra tenné fel. Az ellenzék bármikor kész benyújtani az OVB-hez népszavazási kérdéseit, a beadvány 148 képviselő aláírásával startra kész, egyelőre azonban kivárnak.

A frakció is így akarja

A legnagyobb ellenzéki párt képviselőcsoportja támogatja a párt elnökségének a döntését, hogy egyelőre nem nyújtják be a népszavazási kezdeményezést - jelentette be Navracsics Tibor frakcióvezető a Fidesz- KDNP frakció ma esti ülését követően. Ezt azzal indokolták, hogy az ötpárti egyeztetésnek adnak prioritást. Ha azonban Gyurcsány Ferenc zsarolási politikája folytatódik, akkor a népszavazás eszközéhez fordulnak - mondta Navracsics az MTI tudósítása szerint.

Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető ugyanis kitart amellett, miszerint a kormányfő megzsarolta a parlamentet, amikor azt ígérte, hogy a nép elé viszi tisztasági csomagját, ha a honatyák nem bólintanak rá javaslatira. A Fidesz frakcióvezetője szerint a konszenzus esélyét jelentheti, hogy az SZDSZ beintett a miniszterelnöknek. A kisebbik kormánypárt ugyanis nem engedte Gyurcsány hét pontját a kormányülés elé, hanem szerda reggel ötpárti tárgyalást kezdeményezett az ügyben.

A Fidesz új javaslatai:

1. A Fidesz és a KDNP mindenesetre most felmelegítette a kisebb törvényhozás ügyét, és 386 képviselő helyett csak 200-zal üzemeltetné a Tisztelt házat.
2. A közélet tisztaságának jegyében a két ellenzéki párt nyilvánossá tenné a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és a képviselők éves adóbevallását.
3. A kabinet tagjainak vagyongyarapodását évente vizsgálná a Fidesz és a KDNP (ebből a körből a honatyák már kimaradtak).
4. A képviselők tiszteletdíját, költségtérítését, és kedvezményét az euró bevezetésig nem emelné az ellenzék.
5. A kormánytagok fizetését a 2002 végéig hatályban lévő szabályok szerint határozná meg a Fidesz és a KDNP.
6. Az ellenzék minden egyes kormánytag személyre szóló juttatásait nyilvánosságra hozná.
7. A kampány tisztaságának érdekében betiltanák a médiában és szabadtéren megjelenő politikai hirdetéseket.
8. Szigorítanák a reklámszabályokat, kormány, önkormányzat, költségvetési szerv nem hirdethetne a jövőben.

Gyurcsány pontjai

1. Átlátható kampány- és pártfinanszírozást.
2. A pártok ifjúsági szervezetei legyenek részei a pártfinanszírozásnak.
3. Pártközeli civilek ne kapjanak közpénzt.
4. Megalkotják Európa legszigorúbb összeférhetetlenségi szabályát.
5. Vagyonosodási vizsgálat elrendelése fontos köztisztviselőknél, minisztériumi vezetőknél, képviselőknél.
6. Főállású képviselőség megteremtése 2010-től.
7. Képviselői tiszteletdíjak rendezése.

A Fidesz mindenestre állítja, valóban elkötelezettek a köztisztaság megteremtése mellett, nem úgy a miniszterelnök. Ezt bizonyítandó, az ellenzéki párt csokorba szedte mire mondott Gyurcsány nemet az elmúlt egy évben. A miniszterelnök például a kisebb parlamentet 25-ször szavazta le, a kormánytagok fizetésének csökkentését 23-szor, 25-ször mondott nemet arra, hogy a minisztereket számon kérhető felelősség terhelje a költségvetési hiány miatt. (A kormányfő a kormánypártokkal együtt szavazta le, hogy ezek az indítványok a parlament napirendjére kerüljenek.)

Az alkotmány szerint országos népszavazást legalább 200 ezer választópolgár kezdeményezésére kell tartani, ám mérlegelés alapján az országgyűlési képviselők egyharmada, vagyis 129 képviselő kezdeményezésére az Országgyűlés is elrendelheti. A parlament a köztársasági elnök, a kormány vagy 100 ezer választópolgár kezdeményezésére szintén elrendelheti a referendumot.

Orbán Viktor egy éve, tavaly október 23-án jelentette be, hogy az ellenzék a kormány megszorító intézkedései ellen népszavazással próbál szembeszegülni.

Az MSZP szerint jó, hogy a Fidesz is elkezdett gondolkozni a közélet tisztaságát, a demokrácia átlátható működését szolgáló eszközökön, a nagyobbik kormánypárt ugyanakkor árulkodónak tartja a fideszes javaslatcsomagból hiányzó elemeket. Ezt Lendvai Ildikó, a szocialista párt frakcióvezetője közölte szerdán az MTI-vel.

Lendvai Ildikó reagálásában a Fidesz-KDNP javaslatai közül a pártfinanszírozás teljes rendbetételét, a pártok ifjúsági szervezeteinek nyilvános és legális, a rejtekutakat tiltó finanszírozását hiányolta.

Egy szó sem esik a civilszféra depolitizálásáról, a képviselői költségelszámolások számlához kötéséről, arról, hogy legyen tilos álcivil szervezeteket felhasználni a kampányköltségek elcsalására - sorolta kifogásait közleményében a szocialista frakcióvezető. Lendvai Ildikó úgy vélte: ha csak a Fidesz javaslatai kerülnének törvénybe, az egy valódi "lex Simicskát" eredményezne, amely a politika fekete- és szürkegazdaságát, az átláthatatlan és gyanús pártfinanszírozást szentesítené.