Magyar Bálint: Hibáztunk a 100 napos programmal

2008.04.07. 09:08
Nemcsak az SZDSZ, hanem az összes parlamenti párt és parlamenten kívüli szereplő felelőssége, hogy ne legyenek előre hozott parlamenti választások, mondta Magyar Bálint SZDSZ-es politikus hétfőn a Napkeltében. Azt mondta, az MSZP szerint a reform megszorítást jelent, szerintük viszont mélyreható változásokat.

A 100 napos programmal hibáztunk, meg kellett volna fontolni, hogy nem szavazzuk meg, jelentette ki Magyar Bálint (SZDSZ) , a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a koalíciós válságról szólva a köztelevízió Napkelte című műsorában hétfőn.

Gazdaságilag rendkívül nehéz helyzetbe hozta az országot a 100 napos program azért, mert "valamelyik" kormány teljesíteni akarta a választási ígéreteit, mondta Magyar Bálint. Hozzátette, akkor a Fidesz is megszavazta a programcsomagot.

A 100 napos program a 2002-ben megalakult Medgyessy-kormány első intézkedéscsomagja volt, amely átlagosan 50 százalékos béremelést biztosított a közalkalmazottaknak, a nyugdíjasoknak pedig egyszeri 19 000 forintos pótlékot. Megemelték a legalacsonyabb nyugdíjakat és megemelték az egyetemi ösztöndíjakat is. Ezen intézkedések akkori árakon számolva összesen 190 milliárd forintba kerültek.

Az SZDSZ-es politikus, a párt egyik ügyvivője a jelenlegi koalíciós válsággal kapcsolatban közölte, a konfliktus lényege a szabad demokraták és az MSZP között abban rejlik, hogy a szocialisták a reformokat a megszorításokkal azonosítják, míg az SZDSZ szerint a reformon mélyreható változásokat, átalakításokat ért.

"Most úgy éreztük, hogy ezek a reformok megállnak és a konvergenciaprogramra való hivatkozással semmi más nem történik, mint egy perspektívátlan megszorítási folyamat" - mondta Magyar Bálint. Szerinte nemcsak az SZDSZ, hanem az összes parlamenti párt és parlamenten kívüli szereplő felelőssége, hogy ne legyenek előre hozott parlamenti választások.