Hiller Szekeressel mérkőzhet az MSZP elnöki posztjáért

2004.10.08. 13:19
Toller László semmilyen párttisztségért nem indul az MSZP jövő heti tisztújításán, így az elnökjelöltségtől is visszalépett, viszont elfogadta a kormányfő önkormányzati tanácsadó testületének vezetését. A jövő pénteki MSZP kongresszuson így csak Hiller István és Szekeres Imre száll ringbe a pártelnöki posztért. Toller jelezte, személy szerint hiller megválasztását támogatja.
Toller László pénteken Pécsett bejelentette, hogy sem az MSZP elnöki posztjára, sem más párttisztségre nem jelölteti magát a jövő héten kezdődő szocialista kongresszuson - jelentette az MTI. "Gyurcsány Ferenc felkérése nagy megtiszteltetés és kihívás számomra" - utalt a politikus arra, hogy a kormányfő felkérte az önkormányzati tanácsadó testület vezetésére, amit Toller elfogadott. Pécs polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján megjegyezte, személy szerint Hiller Istvánt támogatja a pártelnökségért indult versenyben, de az elnökhelyettesi poszt betöltésére mások mellett Juhász Ferenc honvédelmi minisztert is alkalmasnak tartja.

Két poszt elég

"Pécs polgármestere is vagyok, más tisztséget ezek mellett már nem vállalok, nem is vállalhatok. Úgy gondolom így tisztességes azokkal szemben, akik párton kívül és belül bizalmat szavaztak nekem" - indokolta a politikus elhatározását. Közölte: döntését a miniszterelnökkel folytatott csütörtöki megbeszélését követően hozta meg.

Jövőbeni tisztségével kapcsolatban azt mondta, teljesültek azok a feltételek, amelyekkel a poszt számára vállalható. "Nem tanácsadogatónak szeretnék ugyanis szegődni, hanem olyan személynek, aki a kormány munkáját érdemben segíti. Olyannak, aki a teljes önkormányzatiság múltját, jelenét, jövőbeni szabályozást úgy tudja kézbe venni, hogy nem vállalja át a kormányzat, az illetékes minisztérium ezirányú feladatait, de hajlandó közvetíteni köztük".

Csütörtökön Toller még úgy nyilatkozott: feltételekkel vállalja csak a kormányfő mellett működő önkormányzati tanácsadó testület vezetését, viszont már akkor meglebegtette, ha vállalja a feladatot, nem indul az MSZP vezető posztjaiért.

A pécsi polgármester a felkérés elfogadását attól tette függővé, hogy megindulhatnak-e a források feltárásával, összesítésével, az önkormányzatok szabályozásával, a kistérségek és régiók kialakításával kapcsolatos programok, valamint sikerül-e ezen a területen a kormányt és a parlamentet gyorsabb ütemű döntéshozatalra szorítani.

Négyen visszaléptek

Toller László visszalépésével két esélyessé vált az MSZP elnöki tisztéért folytatott küzdelem: Hiller István és Szekeres Imre maradt csak versenyben. Ahol tartottak eddig szimpátiaszavazást, ott Hiller István kapott általában egyhangú támogatást. A Szili Katalin visszalépése után ötfősre apadt elnökaspiránsok száma múlt héten vasárnap háromra csökkent: akkor Jánosi György és Lamperth Mónika lépett vissza a jelöltségtől.