Hitelre vett kocsi miatt kerülhet utcára a család

2008.12.18. 18:26
Se kocsi, se pénz. Az utcára kerülhet egy négygyermekes zalai család a hitelre vásárolt autója miatt. Szerintük becsapta őket az autókereskedő, mert a gondjaira bízott kocsit nem árulta, hanem rendszeresen bérbe adta. Állítólag egy ilyen alkalommal az autó összetört, a bank pedig a családon követeli a pénzét. A kereskedő szerint a család magának köszönheti, hogy bajban van.

Egy bezerédi család attól fél, hogy elárverezik feje fölül a házat, mégpedig egy hitelbe vett autó, és egy kereskedő miatt. A família a járgányt ugyanis egy zalaegerszegi kereskedésben akarta értékesíttetni, csakhogy az összetört, amikor a kereskedő bérbe adta valakinek. A Troll-családon most 700 ezer forintot követel a bank, de nem tudnak fizetni. "A végrehajtó, ha jön, semmit sem tud tőlünk elvinni. A házra három millió forint tartozás van, nemrég újíttatták fel. Legfeljebb annyit tudnak tenni, hogy kitesznek minket az otthonunkból", mondta Troll József.

Az autókereskedés tulajdonosa elismeri, hogy az autót bérbe adta, de állítólag ehhez hozzájárult a család. Azt viszont tagadja, hogy a kocsi összetört volna. Szerinte azért nincs már nála, mert lefoglalta a bank, miután a család nem fizette utána a hiteltörlesztést. "Csak annyiban érzek felelősséget, hogy kár volt elvállalnia a dolgot. Segíteni akartam a családon, de már bánom, hogy bevettem az autójukat", mondta Pete Jenő autókereskedő.

Trollék feljelentették a kereskedőt a rendőrségen. Ügyvédet is fogadtak volna, de arra nincs pénzük. A négygyermekes család alig több mint 100 ezer forintból él havonta. A hasonló helyzetben lévő rászorulók az Igazságügyi Hivataltól kaphatnak ingyen segítséget. Minden megyében van jogi szolgálat, a zalait évente ezer ügyfél keresi fel.

Nagyon sokan kerülnek hitelválságba, emellett változatlanul sok a családi probléma, a bontóper, a gyermekelhelyezés és a hasonló jellegű ügyek, mondta Szabó Imre, a Zala Megyei Igazságügyi Hivatal Jogi Segítségnyújtó Szolgálatának osztályvezetője. (Teljesen ingyen egyébként azoknak jár ügyvéd, akiknél az egy családtagra jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálnyugdíjat. Ez jelenleg 28 ezer 500 forint. IIyenkor a költségeket az állam viseli.)