Jobban kell főzni a kórházakban

2007.12.03. 15:50
December elsejétől napi nettó 550 forintot kell fordítani a kórházban fekvő betegek élelmezésére, és ebédre két választható menüt kell kínálni – jelentette be az egészségügyi miniszter. A Fidesz szerint a kórházi étkezés kalóriatartalmánál sokkal nagyobb problémák vannak, nőnek a várólisták, a szegények egyharmada pedig nem váltja ki gyógyszerét és a vizitdíj miatt nem megy el orvoshoz.

A Szent Imre kórházban grízgombóc levest főztek ebédre, amely mellé paradicsomos káposztát fasírttal, vagy sült csirkemellet legényfogó salátával kaphattak a betegeket.

Két kórházi ételhordó kocsi előtt tartott sajtótájékoztatót az egészségügyi miniszter a Szent Imre kórházban. December 1. óta ugyanis minden kórházban előírás, hogy legalább két menü közül választhassanak ebédre a betegek.

Legényfogó saláta a Szent Imrében

Naponta egyszer legalább gyümölcsöt vagy zöldséget is kell kapnia a betegnek, és kiegészítő kisétkezést, müzliszeletet, túrókrémet vagy joghurtot is, jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

A minisztérium mindehhez az eddigi átlagosan 350 forintról 550 forintra emelte a kórházakban az egy betegre jutó élelmezési költséget. A miniszter rendeletben írta elő azt is, hogy dietetikus szakértő közreműködésével kell gondoskodni a kórházakban az egészséges, de tápláló ételről.

Mindez az egészségügyi reformnak és a vizitdíjnak köszönhető, amely idén több tízmilliárdos megtakarítást idézett elő, se ebből lehet áldozni az étkezés javítására, hangsúlyozta Horváth Ágnes.

A Szent Imre kórházban a miniszteri látogatás idején az egyik menü paradicsomos káposzta volt fasírttal, a másik tálalón sült csirkemell volt almát, zellert, répát tartalmazó legényfogó salátával. Mindkét menühöz grízgombóclevest szolgáltak fel.

„A kétféle menü bevezetése nem volt nagy probléma, ugyanis eddig is legalább hetvenféle étel készült a kórházban a különböző betegségek sajátosságainak figyelembevételével”, mondta László Imre, a Tétényi úti kórház igazgatója. Most, hogy pénzt is kaptunk hozzá, tette hozzá, tudunk naponta választható menüt is adni ebédre.

Ellenőrzik

Összehasonlításként kerestünk egy olyan kórházat is, ahol hétfőn nem tartottak sajtótájékoztatót, és ahova a miniszter sem látogatott el. Egy az Állami Egészségügyi Központban fekvő beteg arról számolt be: semmilyen különbséget nem vett észre a múlt héthez képest, de eddig is elégedett volt a koszttal.

A minisztérium több újságban is közzétett hirdetést „Jár Önnek a jobb” szlogennel, amelyben az étkezés javítását reklámozza. A betegek figyelmét arra is felhívják, hogy ha az étkezést nem találják megfelelőnek a kórházban, az Egészségbiztosítási Felügyelethez fordulhatnak.

Kérdésünkre Horváth Ágnes azt mondta: az ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet is ellenőrizheti a kórházakat, és ha nem tartják be az előírásokat, szankciókat is alkalmazhatnak. Vannak viszont olyan kórházat, amelyek kis időt kértek, amíg technikailag is meg tudják valósítani a választható menüt, mondta Horváth Ágnes.

A Fidesz a kórházi étkeztetésről megjelent kormányzati hirdetést "ócska porhintésnek" tartja. Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa Horváth Ágnes egészségügyi minisztertől arra vár választ, hogy mennyibe kerülnek a napilapokban megjelent hirdetések, hány vizitdíj összegének felel meg az erre kifizetett pénz.

Horváth Ágnes a délben tartott sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva közölte: a hirdetés 48 millió forint pluszt áfába került.

Fidesz: Porhintés a tárca hirdetése

Pesti Imre hangsúlyozta, a kórházi étkeztetés valóban javításra szorul, de jelenleg a magyar egészségügy problémája "abszolút" nem az, hogy elegendő kalóriát tartalmaz-e a kórházi koszt. A politikus szerint sokkal nagyobb probléma, hogy nőnek a várólisták, és emiatt újfajta hálapénz jelenik meg, a szegények 30 százaléka pedig nem váltja ki a gyógyszert, és több mint 20 százalékuk nem tudja kifizetni a vizitdíjat, ezért nem is jut el az orvoshoz.

Az ellenzéki párt szakpolitikusa kijelentette: az egészségügyi reform nem a szakmáról és a betegek érdekeiről, hanem egy "közönséges politikai alkuról" szól, arról, hogy két párt hatalmon maradjon. Pesti Imre megismételte, hogy a kormánynak nincs felhatalmazása a reformhoz. Nem lehetséges, hogy egy ilyen nagy horderejű változáshoz egy "picinyke törpepárt" húsz képviselőjének támogatása elég legyen, fogalmazott.