'Egy nemzet akkor válik felnőtté, ha szembe tud nézni múltjával'

2004.04.13. 18:00
A Terror Háza gyermek-holokausztról szóló kiállításmegnyitóján az Andrássy úton Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke könnyeivel küszködve emlékezett a náci terror miatt fel nem nőtt gyermekekre, akikre a jelenlegi iskolásoknak kell emlékeznie. A kiállítás megnyitóján Szili Katalin és Demszky Gábor is beszédet mondott. Az időszaki kiállítás a holokausztban meggyilkolt másfél millió európai és 190 ezer magyar gyermeknek állít emléket. Orbán Viktor, volt miniszterelnök a tömegben hallgatta végig a megnyitó beszédeket.
Pokorni Zoltán könnyeivel küszködve emlékezett a Terror Háza holokauszt emléknapon megnyitott kiállításán az egykori üldözöttekre és áldozatokra.

A Hetedíziglen című gyermek-holokausztkiállítás esőben tartott megnyitási ünnepségén a Fidesz alelnöke felidézte, hogy az előző ciklus idején rendezett első holokauszt emléknapon a Parlament falai között hangzott el első ízben a zsidó gyászima.

Pokorni arról beszélt, hogy a holokauszt emléknapon a magyar nemzet részét képező zsidóság áldozataira emlékezünk. A Fidesz politikusa szerint egy nemzet akkor válik felnőtté, ha szembe tud nézni múltjával. Pokorni szerint az ilyen események csupán kedvező politikai légkört teremtenek az iskolai megemlékezésekhez, ahol a fiataloknak nem egy absztrakt eseményre, hanem egy-egy arcra, egy fel nem nőtt fiatalra kell emlékezniük.

"Az embertelenség visszatértét, jelentkezzék az bármi formában is, egyszer s mindenkorra meg kell akadályozni" - e gondolattal nyitotta meg Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a tárlatot. "A múltra nem az önkínzás és még kevésbé a bosszú kedvéért kell emlékeznünk, hanem azért, hogy a füstölgő halál jelképezte embertelenség visszatértét, jelentkezzék bármi formában is, egyszer s mindenkorra megakadályozzuk" - mondta Szili Katalin.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója arról szólt: Hitler 1000 évesre tervezett harmadik birodalmában minden megoldásnak "véglegesnek" kellett lennie, hiszen a totális hatalom nem ismer más mértékegységet. Ha gyilkol, országokat, egész népeket akar kiiktatni a történelem folyamából, "hetedízigleni" pusztításra törekszik - mondta. "Hetedíziglen fogunk emlékezni" arra, ami 60 éve történt, mert a sebek olyan mélyek, hogy hét nemzedék múlva sem lehet felejteni.

Demszky Gábor főpolgármester azt mondta: tiszta lelkiismerettel csak akkor lehet továbblépni, "ha megfogadjuk, soha többé holokauszt, soha többé gyűlölet". "Gátat kell vetnünk a verbális zsidóellenességnek, a holokauszt tagadásának vagy lekicsinylésének, a történelem átírására tett minden kísérletnek" - hangsúlyozta, s hozzátette, mindig az ellen a szélsőség ellen kell időben fellépni, amelyik veszélyt jelent a demokratikus társadalomra, a humanizmusra, az emberi jogokra. Szavai szerint "a bolsevizmus bukása és lejáratódása után újra a rasszista szélsőjobboldal és újabban a fundamentalista terrorizmus a szélsőség".