Téged érdekel, hogy homoszexuális-e az orvosod?

2007.07.06. 13:16
Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.
Mit jelent a coming out?
Angolul to come out of the closet.
Kijönni a vécéből?
Dehogy. Inkább úgy fordíthatnánk, hogy kijönni a gardróbból, vagy a budoárból vagy a toalettről, ami régen öltözésre használt helyiséget jelentett. A régi angol kifejezés a nagykorúvá lett lányok társaságba lépését, a lányszoba mint rejtekhely elhagyását jelentette. A coming out ma azt a folyamatot jelöli, amelyben az ember előbb önmagának, majd a környezetének megvallja, hogy homoszexuális.
Miért kell önmagának bevallani. Nem tudja azt az ember?
A homoszexualitással való szembesülés hosszabb út, ami bizonytalansággal, elfojtással, szégyennel, rejtőzködéssel, szerepjátszással van kikövezve. Gondolj egy tinédzserre, aki éppen formálódik, tele van komplexusokkal, a környezete pedig azzal zaklatja, hogy „na hajtod már a lányokat” vagy „van már fiúd”, közben őt más érdekli. Gondolj egy középkorú vezérigazgatóra, akinek felesége, családja, komoly egzisztenciája van, s rájön, hogy a férfiakat szereti. A belső coming out azért fontos, hogy az emberben leépítse a romboló bűntudatot, öngyűlöletet. Ez sokakat felszabadít és megnyugtat.
Másokat meg lesújt. Például a szülőket.
Ez a szülőktől is függ. Ha a gyermeküket szeretik, elfogadják így is. Mást nem nagyon tehetnek, megváltoztatni ugyanis ezt az irányultságot nem lehet. Többen úgy tartják, hogy a gyermek vagy közeli ismerős homoszexualitásának feldolgozása hasonló a szeretett ember halálának feldolgozásához: el kell temetni a régi képet, és meg kell barátkozni egy új helyzettel.
Én is aggódnék, hogy a gyerekem kiszolgáltatott lesz, megaláztatásokban részesül, arról nem is beszélve, hogy nem lesznek unokáim.
Ha a szülők aggódnak, az már a szeretet jele. De mit tehetnek? A fiacskájuk vagy a kislányuk ellenkező esetben biztos boldogtalan lenne.
Ez eddig rendben, de miért kell mindezzel a nyilvánosság elé lépni? Szetey Gábornak például miért kellett mindenkinek elmondania, hogy meleg?
Az ismert emberek coming outjának általában üzenete van: azt mondja, ugyanolyan ember vagyok, mint ti, teszem a dolgom, szeretem a hazámat, csak meleg vagyok.
Miért nem áll ki Gyurcsány Ferenc is azzal, hogy ő a nőket szereti.
A heteroszexualitás társadalmilag elfogadott. Ezt nem kell senkinek deklarálni.
De egy államtitkár mégiscsak felelős beosztásban van.
Nem tudom, mire célzol ezzel. Téged érdekel, hogy a hasadat operáló orvos homoszexuális, a tévédet megszerelő ember otthon női ruhákban szeret járni, a kedvenc pincéred pedig a legyet is röptében?
Nem erre gondoltam. Azt el tudom képzelni, hogy egy ismert ember inkább azért coming outol, hogy ne más mondja ki helyette. Mondjuk egy bulvárlap vagy a politikai ellenfél.
Az ismert emberek sokszor nyomás alatt vannak, s inkább ők mondják ki azt, amit amúgy szinte mindenki tud. Van más ok is. Klaus Wowereit Berlin polgármestere 2001-ben sokak szerint azért is coming outolt, hogy polgármesterjelöltként előnyt szerezzen, róla beszéljenek. Azzal a mondatával, hogy „meleg vagyok, és ez jól is van így”, tematizálta a kampányt, aztán nyert.
Akkor most Szetey Gábor is tematizál?
Lehet benne valami. Szetey bejelentése után az SZDSZ és az MSZP is bejelentette: kezdeményezi az azonos nemű párok élettársi kapcsolatának és az ezzel kapcsolatos jogoknak az elismerését.
Összeházasodhatnak a melegek?
A megfogalmazásban vannak különbségek. Az MSZP az azonos nemű párok regisztrált élettársi kapcsolatáról beszél, az SZDSZ a házassággal egyenlő jogokat adna a meleg pároknak is.
Miért?
Az MSZP és az SZDSZ szerint ez sokban megkönnyítené a meleg párok életét. Lehetne például örökölni, hitelt felvenni, a másik orvosi ellátásról rendelkezni, vagy ajánlott levelet átvenni és így tovább. Arról még hosszasan egyeztetnek, milyen jogokat is jelent ez pontosan. Van viszont egy komoly akadály: 1995-ben az Alkotmánybíróság egyik határozatában arra utal, hogy Magyarországon a házasság általánosan elismert jogi fogalma férfi és nő életközösségét jelenti, s ez nem helyettesíthető két természetes személlyel. Az Ab szerint viszont az élettársi kapcsolat az azonos neműek között sem zárható ki.
Gyereket is örökbefogadhatnak majd?
Az SZDSZ, illetve a javaslatot kidolgozó Új Generáció egyfelől a szimbolikus örökbefogadásról beszél, tehát arról, hogy az elhunyt élettárs gyermekét a saját nevére veheti az élettárs. A párt számára azonban egyértelmű, hogy ha teljesen egyenlő jogokat adnak a melegeknek, az a gyermekek örökbefogadását is magában foglalja.
Hát én nem tudom, milyen mintája lesz annak a gyereknek, aki meleg házasságban nő fel.
Ez nagy kérdés, de az is, milyen mintája van annak a gyermeknek, aki egy nevelőintézetben nő fel, akit csak az anyja nevel, vagy aki végigélte egy válás zűrös időszakait. Arról egyébként nincsenek megbízható felmérések, hogy ha egy gyermek melegek élettársi kapcsolatában nevelkedik, akkor ő is meleg lesz.
És ezt a többi párt is támogatja?
A Fidesz elnöke korábban azt mondta: a magyar többségi társadalom családról alkotott felfogásától távol áll a homoszexuális párok házassága. A KDNP számára egyértelmű, hogy a házasság egy férfi és egy nő kapcsolata.
A Fidesz és a KDNP nem szereti a melegeket?
Olyan parlamenti pártokról van szó, amelyek az alkotmány alapján állva tiszteletben tartják a nemi kisebbségek jogait is, de emellett a hangsúlyt inkább a hagyományos családra helyezik.
A Fideszben és a kereszténydemokraták között nincsenek is melegek?
Ezekből a pártokból nem coming outolt senki. A német kereszténydemokraták közül viszont igen: egyik tartományi miniszterük nemrég bejelentette, hogy leszbikus és boldog 48 évesen.
A többségnek szerintem nincs semmi baja a melegekkel, csak az zavarja őket, ha ezt megmutatják.
Szetey Gábor nem megmutatta, hanem elmondta. Nagy különbség. Normális esetben a homoszexualitás felvállalása nem azt reklámozza, hogy ez az egyedül járható út, és csináljátok ti is ezt. A magánéletéhez mindenkinek joga van. Ahhoz, hogy az ember mit csinál a négy fal között, senkinek semmi köze, hacsak nem árt ezzel másoknak.
És az normális, hogy a melegek teherautók platóján vonulnak fel Budapest közepén?
Ez megítélés kérdése. Nevezheted ezt vicces ünnepnek, egyenjogúsági felvonulásnak vagy magamutogatásnak. Nem gondolom, hogy ettől meleg lesz az, aki nem az.
Ilyet miért nem tartanak a heterók?
Tartottak, úgy hívják Budapest parádé. Félmeztelen nők és férfiak táncoltak a kamionon, a többi ember meg bámulta őket.