Hó nem volt, de százmilliós hóeltakarítás igen

2007.07.30. 13:07
Hó nem nagyon volt, de 140 millió forintba mégis belekerült az eltakarítása. A pécsi önkormányzat vagyonkezelő cége tíz évre kötött szerződése jó idő esetén is garantálja a kifizetéseket.

A 2006/2007-es téli szezon 140, a 2005/2006-os 192 millió forintjába került Pécsnek a hó. Az Új Dunántúli Napló szerint a Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Zrt. annak ellenére a maximális összeget fizeti a hóeltakarításra szerződött cégnek, hogy az elmúlt két évben gyakorlatilag nem is esett.

Mindeképp kifizetik

A vagyonkezelő cég a lap szerint kétszer kötött megállapodást a BS-AXIS Építőipari Kft.-vel, ennek ellenére a cég akkor is megkapja a teljes készenléti díjat, ha egyáltalán nincs szükség hóekézésre vagy síkosságmentesítésre. Az első szerződést 2004-ben kötötték. Ekkor a cég 119, 6 millió forint plusz áfa összegért vállalta a munkát úgy, hogy a további négy téli szezonban ez az ár a fogyasztói árindexszel növelendő. Egy évvelk később mégis új közbeszerzést írtak ki, amelyen egyedüli jelentkezőként ismét a BS-AXIS nyerte el a megbízást, de most már nagyobb területre és hosszabb időszakra összesen mintegy másfél milliárd forint értékben.

A Új Dunántúli Napló összehasonlításképp azt is kiszámoltatta, hogy a Pécshez hasonló méretű Miskolcon mennyibe kerültek a téli munkálatok. Az idei szezonban ott mindössze 47 millió forintot költöttek hóeltakarításra. Ezt a pénzt szóróanyag vásárlására és a készenlétben állás díjainak fedezésére fordították.

A szerződésről szerettük volna megkérdezni a polgármestert, titkárságáról azonban a PVV Zrt.-hez irányítottak. A vezetői feladatokat ellátó Soó László vezérigazgató-helyettes szerint a városban nagyon örültek volna, ha az újságcikben szereplő miskolci cég hasonló ajánlattal jelentkezett volna náluk is. Soó az Indexnek azzal indokolta az előnytelen konstrukciót, hogy a munkára nem nagyon válogathattak a jelentkezők között. A második, kibővített, nagyobb követelményeket állító szerződés pedig szükségessé tette, hogy a vállalkozás nagyobb kapacitással, és Pécs domborzatához méltó kocsikkal álljon rendelkezésre, ha kell.