Sólyom nem tünteti ki Hornt

2007.07.04. 12:57
Ahogy az Alkotmánybíróság döntése után várható volt, Sólyom László köztársasági elnök megtagadta Horn Gyula volt miniszterelnök kitüntetését. Horn azt mondja, vannak fontosabb ügyek is a kitüntetésénél, és nem hagyja magát megalázni.

Sólyom László szerdán levélben tájékoztatta Gyurcsány Ferencet arról, hogy Horn Gyula kitüntetésére vonatkozó előterjesztését nem írja alá, a kitüntetés adományozását megtagadja.

Az államfő döntésének indoklásában kifejti, Horn Gyula mostanáig fenntartott és képviselt nézetei az 1956-os forradalomban játszott szerepéről, és ezen keresztül a forradalomról, összeegyeztethetetlenek a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjével.

Kötelező volt megtagadni

"Az alkotmányos értékrendbe ütköző kitüntetési előterjesztés megtagadása az Alkotmánybíróság tegnap kihirdetett határozata értelmében a köztársasági elnök joga és kötelessége" - áll az államfő közleményében.

Az ügyben megszólalt Horn Gyula is. Azt mondta az MTI-nek, őt nem tudják megalázni, de nem is engedi, hogy bárki megalázza. "Az ország tele van problémákkal, bajokkal, nem Horn Gyula kitüntetése a legfontosabb kérdés" - szögezte le. Hozzátette, tartja azt, amit öt évvel ezelőtt hasonló helyzetben mondott. Akkor úgy fogalmazott: elvárta volna, hogy ha nyilvánosságra hozzák a köztársasági elnök egyet nem értését, legalább ne a születésnapja körül tegyék.

Horn Gyula arra kitérő választ adott, hogy a miniszterelnök szólt-e neki, mielőtt felterjesztette a kitüntetésre. Szerinte ez nem lényeges kérdés. Arra sem akart válaszolni, hogy átvenné-e ilyen helyzetben a kitüntetést. Véleménye szerint az 1956-os események kapcsán történelemhamisítás folyik, mert az MSZP-t kivéve a pártok a saját ideológiájukat kapcsolják a történtekhez.


Az 1956-os forradalom kitörésének 39. évfordulója alkalmából október 23-án a Rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájában Kovács László külügyminiszter, Horn Gyula miniszterelnök és Gál Zoltán az Országgyűlés elnöke megkoszorúzta a Mártírok Emlékművét.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormányaszóvivői tájékoztatón elmondta, Horn Gyula megelégedéssel, jó érzéssel fogadta volna a kitüntetést, "minden okom megvolt, hogy ezt feltételezzem. Ezzel akartuk a születésnap társadalmi, közéleti fényét emelni".

Szülinapra szánta

Gorbacsov és Genscher is részt vesz Horn Gyula születésnapján

Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő és Hans-Dietrich Genscher, Németország egykori külügyminisztere is részt vesz azon a pénteki budapesti ünnepségen, amelyet Horn Gyula volt miniszterelnök 75. születésnapja alkalmából rendez az MSZP. A Budai Várban, a Magyar Nemzeti Galériában sorra kerülő ünnepségre mintegy háromszáz vendéget hívtak meg, köztük Horn Gyula 1994 és 1998 közötti kormányának tagjait, közéleti szereplőket és művészeket. (MTI)

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemrég javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy tüntesse ki Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából, a külügyminiszterként és a miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért. Sólyom László viszont aggályosnak tartotta a javaslatot, és azt mondta, megvárja, amíg az Alkotmánybíróság eldönti, hogy kötelessége-e automatikusan végrehajtania az ilyen kitüntetésjavaslatokat. Horn kitüntetése a koalíciós partner SZDSZ-nek sem tetszett, Kóka János pártelnök azt mondta, nem helyénvaló egy ma is aktív politikust kitüntetni.

Gyurcsány Ferenc erre azt reagálta, hogy az SZDSZ és az államfő véleményét nem szabad összekeverni. Azt is hozzátette, hogy szerinte igenis ki lehet aktív politikust is tüntetni.

Az Alkotmánybíróság pedig úgy döntött, a köztársasági elnök megtagadhatja az elé terjesztett kitüntetések adományozását, de elutasítását indokolnia is kell. Horn Gyulát öt évvel ezelőtt már Medgyessy Péter is kitüntetésre javasolta, ezt Mádl Ferenc akkori államfő fúrta meg. Horn Gyula július 5-én lesz 75 éves.