SZDSZ: az egyházakat végleg el kell szakítani a büdzsétől

2005.02.09. 09:15
Az egyház és az állam egyszer és mindenkorra történő szétválasztását vetette fel az Indexnek nyilatkozva ismételten Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő. Szerinte "belefér", ha az egyházak "x" vagy "y" mellett kampányolnak, a gond ott van, hogy ezt nem az államtól függetlenül teszik.
"Az egyházak helyénvaló módon vettek részt az elmúlt választások kampányaiban, nincs igaza a miniszterelnöknek abban, hogy az egyházak nem politizálhatnak" - nyilatkozta Horn Gábor az Indexnek. A szabad demokrata politikus szerint az is "belefér", ha az egyházak az egyik, vagy a másik politikai oldal mellett kampányolnak, ezzel "a híveik felé kell elszámolniuk".

"A probléma ott van, hogy az egyházak nem az állami költségvetéstől függetlenül működő szervezetenként fejtik ki a véleményüket politikai vagy közéleti témákban" - fogalmazott, majd hozzátette, egyszer és mindenkorra el kell szakítani az egyházakat az állami büdzsétől, meg kellene szüntetni az állami támogatásukat. Rámutatott, hogy a jelenlegi helyzetben az egyházak abban érdekeltek, hogy a számukra jó kormány kerüljön hatalomra.

Horn Gábor úgy véli, az egyházakat a híveknek kell fenntartaniuk, és ehhez az SZDSZ kész megemelni a személyi jövedelemadóból szabadon felajánlható egy százalékot kettőre, vagy akár háromra. Az SZDSZ-es politikus a gyakran elhangzó kritikákra reagálva elmondta, meg lehetne azt is oldani, hogy a nyugdíjasoknak is legyen lehetőségük az egyházakat támogatni.

"Felül kell vizsgálni a vatikáni megállapodást" - jelentette ki a kormánypárti képviselő, majd megjegyezte, meg kell szüntetni az egyházak kiegészítő normatív támogatását is, mert a jelenlegi rendszerben tarthatatlan és elfogadhatatlan, hogy az iskolákat működtető civil szervezeteket például nem az egyházakhoz hasonlóan, hanem kisebb mértékben támogatja az állam.

"Erre a problémára megoldást kell találni, ennek az ügynek egyszer és mindenkorra pontot kell tenni a végére" - mondta Horn Gábor.