Horn Gyula szocdemnek nevezte Kádár Jánost

2007.03.08. 20:18
Horn Gyula szociáldemokrata politikusnak nevezte Kádár Jánost azon a fórumon, amelyet az MSZP Nyugdíjas Tagozatának vendégeként tartott csütörtökön Tolnán.

"Én kísértem őt egy franciaországi úton, ahol arról győződhettem meg, hogy igenis Kádár János, nyugodtan merem mondani, szociáldemokrata politikus volt" - jelentette ki Horn Gyula. Horn nem érezte azt sehol, hogy a párt "nagyban különbözött volna a nyugati partner pártoktól".

A volt miniszterelnök arra a hallgatói felvetésre válaszolta ezt, amely Gyurcsány Ferencnek a pártkongresszuson elhangzott értékelését bírálta Nagy Imre és Kádár János szerepének megítélésében. "Semmi értelme új frontot nyitni, szembeállítani két ember emlékét" - mondta Horn Gyula, hozzátéve, ezt a véleményét a párt elnökének is megfogalmazta.

Olyat tett, amit kevés magyar politikus

"Kádár János olyat tett meg, amit kevés magyar politikus, az embereknek biztonságot teremtett, a megélhetés biztonságát" - szögezte le. A szocialista politikus köszönetet mondott a jelenlévőknek, hogy mint mondta, most is kibírják, elviselik a nehézségeket, amit a költségvetési megszorítások, a reformok és a jövőt meghatározó fejlesztések együtt rónak rájuk.

"A célokkal nagyobb bajok nincsenek, de a megvalósításuk nagy próbatételt jelent" - mondta. Megítélése szerint "nem kis dolog az egészségügyi reform, de egy sor területen már közel áll a befejezéshez".

Horn alapvetően fontosnak nevezte, hogy "közbizalmat, együttműködést kell teremteni, ami nélkülözhetetlen a továbblépéshez".