Horn Gyula harcba száll az utazási kedvezményekért

2006.12.14. 13:22
A kormány által elhatározott reformokra, beleértve az egészségügy területén tervezett lépésekre szükség van, ugyanakkor a kabinet túlságosan sietteti a meghozandó lépéseket. Ezt Horn Gyula volt miniszterelnök, szocialista parlamenti képviselő mondta a MUOSZ vendégeként.

Európában korábban soha nem fordult elő, hogy egy kormány egyszerre próbáljon egyensúlyt teremteni, reformokat bevezetni, és ezzel egy időben nagy léptékű fejlesztéseket is végrehajtani - hangsúlyozta a politikus a Magyar Újságírók Országos Szövetsége külpolitikai szakosztályának vendégeként.

Nagy kérdés a húsba vágó változás

Horn Gyula szerint nagy kérdés, hogy a különböző társadalmi rétegek miként élik majd meg a sok esetben húsbavágó változtatásokat. "Mondjuk már meg az embereknek, meddig tart a megújulás! Mondjuk meg, hogy ha meg tudjuk valósítani a reformelképzeléseket, mikor indul be egy javulási folyamat. Reálisan három év, hogy az új rendszerek kiépüljenek" - jelentette ki Horn Gyula, aki szerint a reformok ilyen fajta kommunikációjára több hangsúlyt kellene helyezni.

Az ex miniszterelnök szerint változtatni muszáj, nem tudnak mást tenni. Mint mondta, úgy látja, ha az egészségügy területén nyernek, akkor megnyerték a reformokat. Az 1994 és 1998 közötti MSZP-SZDSZ-kormány irányítója kérdésre válaszolva kiemelte: harcol a nyugdíjasok ingyenes utazásának fennmaradásáért. Nemcsak anyagi, hanem érzelmi kérdés is, hogy egy baloldali kapitalista kormány ezt képes működtetni. Ez az MSZP és a nyugdíjasok kapcsolata szempontjából rendkívül fontos kérdés - közölte Horn Gyula.