Horthy-szoborról döntenek Nagykőrösön

2003.05.09. 12:18
Hétfőn a nagykőrösi oktatási és kulturális bizottság dönt arról, hogy támogatja-e Horthy Miklós szobrának ismételt felállítását. A szocialista ellenzék elutasítja a javaslatot, a fideszesek, kisgazdák és MIÉP-esek támogatta polgármester nem lát kivetnivalót az emlékműben. A mérleg nyelve az egyetlen MDF-es városi képviselő lehet, aki mostanában a szocialistákkal szokott szavazni.
Vitéz Nagybányai Horthy Miklós szobra még ma is ott áll befalazva a művelődési központ egy sötét zugában és arra vár, hogy egyszer valaki végre kibontsa - tartja a nagykőrösi legenda.

Horthy útban volt

A valóság ezzel szemben prózai. A kormányzó 1927-ben kereste fel az alföldi várost, hogy felavassa Zala György első világháborús hősi emlékművét, amely a mai napig látható a polgármesteri hivatal mögött. Valószínűleg a látogatást megörökítendő kapott újabb megrendelést Zala, ezúttal egy domborműre, mely Horthyt ábrázolja katonái körében. Ezt állították fel Nagykőrös szállodájának lépcsőfeljárójában. Változtak az idők, a szállodából művelődési központ lett, a domborművet pedig szégyenlősen befalazták az ötvenes évek elején. Majd' harminc évet kellett várni, hogy történjen valami. Történt is. Bővítették a művelődési központot, az emlékmű útban volt, ezért megsemmisítették.

Mindezt Novák László, a városi múzeum igazgatója meséli el, aki szabadkozik: nem tudja, hogy szükség van-e újra Horthy szoborra a városnak, ő a nagykőrösi honvéd huszáremlékmű mielőbbi elkészülésében érdekelt, egy karcagi szobrász dolgozik már rajta, a pénz azonban még nem jött rá össze.

Hazafiasságra és hitre nevelt

Az Országos Polgári Nyugdíjas Egyesület "ismételten felállítaná" Horthy Miklós szobrát a művelődési központ vakablakává silányult egykori szállodai lépcsőfeljáróhoz - közölte a Népszabadság. Pénzt nem kérnek a várostól, a három és fél millió forintot a Vitézi Renddel és magánszemélyekkel gyűjtenék össze 2005. március elsejére; ekkor lesz nyolcvanöt éve, hogy Horthyt Magyarország kormányzójává választották, és kezdetét vette a nevével fémjelzett korszak.

"Engem a két világháború közötti vezetés hazafiasságra és hitre nevelt, Horthy volt az, aki helyreállította a trianoni sokk utáni Magyarország önbecsülését" - nyilatkozta Kiss János Mihály, a település 1990 utáni első szabadon választott polgármestere, aki négy évig a Magyar Demokrata Fórum politikusaként állt Nagykőrös élén. A pártból 1999-ben lépett ki, mert "nem értett egyet különféle irányzatokkal".

Miért ne?

Czira Szabolcs polgármester egyike annak a tíz, a Fidesz padsoraiban ülő független kisgazdának, akit a tavalyi országgyűlési választásokon újra parlamenti helyhez juttattak választóik. "Minket nem ismer a közvélemény, mert mi nem is támadtuk, nem is védtük nagyhangon Torgyánt" - mereng a múlton. Amennyiben közgyűlés elé kerül a Horthy-szobor ügye, akkor igennel szavaz majd. "Nem látok benne kivetnivalót, az újratemetéssel Magyarország visszafogadta egykori kormányzóját, miért ne állíthatnánk szobrot neki?" - teszi fel a kérdést.

A helyzet kulcsa a helyi képviselőtestületbe egyetlen MDF-esként jutott Koltai Zoltán kezében van. A polgármestert a fideszes, kisgazda és MIÉP-es úgynevezett tizenegyek támogatják, míg a baloldalon is tizenegyen vannak. Czira szerint a mérleg nyelvének szerepét betöltő Koltai rendszeresen az MSZP-s képviselőkkel szavaz, így a Horthy-szobor ügye éppen a kezdeményező Kiss János Mihály egykori párttársán bukhat meg. Az MSZP elhatárolódik az ötlettől. László Ferenc frakcióvezető a Népszabadságnak nyilatkozta, hogy a Horthy-korszak sötét időszak Nagykőrös történelmében, ezért még tárgyalni sem lenne szabad az emlékmű felállításáról.

Nagy Lajosén fáradozik

"Súlyos dilemma, mert Nagykőrös főterén egy másik szobor, Nagy Lajos király felállításáén fáradozom, aki a településnek városi rangot adományozott" - válaszol az MDF-es Koltai Zoltán arra a kérdésre, hogy igennel szavazna-e a Horthy-szoborra. "A döntés előtt megfelelő fórumoknak kellene megvitatniuk a kérdést." Arra a felvetésre, hogy a Fidesz vádja szerint behódolt a helyi MSZP-nek Koltai így válaszolt: "Ezek a gyerekek még nem is léteztek akkor, amikor az én nagybátyám Horthy Miklós vezérkari szárnysegédje volt." A családi kötődés miatt véli úgy: az elhatározás nemes.

Nem egy sikertörténet

Horthy Miklós, Kádár János, Bárdossy László vagy Szálasi Ferenc olyan, mintha ma is köztünk élne. Nevük legalábbis újra és újra pártpolitikai csatározásokban hangzik el. "Vitassák meg ezt a kérdést a politikusok, a történész szakma abban segíthet, hogy letesz végre az asztalra egy tisztesség Horthy-életrajzot" - határolódik el Ormos Mária annak a kérdésnek a megválaszolásától, hogy szerinte érdemel-e szobrot a kormányzó. Az indexnek kifejtette: szakvéleménye Horthyról így foglalható össze: el kell felejteni az évtizedekig sulykolt egyoldalú Horthy-képet, a kormányzó politikáját és a nevével fémjelezett korszakot ugyanakkor kár glorifikálni. Magyarország háborúba sodrása azonban semmiképpen nem tekinthető sikertörténetnek.

Igaz, a történészek is megosztottak a múlt megítélésében, ahogy Ormos fogalmaz: "Miért pont ez a szakma ne lenne megosztott?"