A parlament dönthet a hunokról

2005.01.05. 12:29
Az Országos Választási Bizottság kedden tudomásul vette a hun kisebbség aláírásgyűjtésének eredményét, így a parlament dönthet arról, hogy legyen-e tizennegyedik nemzeti kisebbség is Magyarországon. A hunok egyelőre hallgatnak.

Az Országos Választási Bizottság keddi, késő estébe nyúló ülésén tudomásul vette az Országos Választási Iroda jelentését, melyben a hun kisebbség alakítására összegyűjtött aláírások ellenőrzéséről számolt be. Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője közölte: a hun kisebbség bejegyzésére 2381 aláírást juttattak el az irodához. "Az ezekből vett minta alapján megállapítottuk, hogy a jogszabályban meghatározott ezer, mindenben megfelelő aláírás biztosan összegyűlt ahhoz, hogy az országgyűlés a kérdésben döntést hozhasson".

A népi kezdeményezés jogszabályi hátterét a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény adja, amely kimondja: lehetőség van arra, hogy a jogszabályban meghatározott tizenkét nemzetiségen és egy etnikumon kívül további kisebbség is bizonyosságot tegyen arról, hogy megfelel a törvényben foglalt feltételeknek. A törvény szerint ha legalább ezer aláírás érvényesnek bizonyul, akkor az Országgyűlésnek napirendre kell tűznie a kérdést.

Mint arról az Index beszámolt, Novák Imre Josua, a "hunok szentegyházának hírnöke, a Fény Teljessége Szabadegyetem rektora" azért küzd, hogy a magyarországi hunok hivatalosan bejegyzett kisebbséggé válhassanak. Az OVB szeptember elején hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet, és Novák akkor reményének adott hangot, hogy rövid időn belül összegyűlik a szükséges mennyiségű aláírás. Két hónap elteltével le is rakták az OVB asztalára az íveket.

A hunok képviseletében Novák korábban úgy nyilatkozott, hogy "nem tartunk attól, hogy az országgyűlésen bukik el az ügy. Nem vetne jó fényt Magyarországra, mint újonnan csatlakozott EU tagállamra, ha elnyomnának egy kisebbséget. Abban az esetben, ha mégsem menne át a parlamenten a kezdeményezés, készek vagyunk az EU-hoz fordulni jogorvoslatért, ehhez megvan a kellő virtus a hunokban." A kezdeményezés elindítói még nem kapták meg a hivatalos értesítést az OVI-tól, az eredmény sincs kihirdetve. "Amíg nem kaptuk kézhez az értesítést, addig sem én, sem a vezetőség többi tagja nem nyilatkozik az ügyről" - mondta az Index kérdésére Novák Imre Josua.