Néma áldás és hívőszámlálás húsvétkor

2005.03.27. 15:49
A megszólalni képtelen pápa a békéről üzent, Erdő Péter a hívek számának növeléséről, Bölcskei Gusztáv pedig Jézus nagytakarításáról beszélt húsvétkor.
A keresztény világ vasárnap szentmisékkel és istentiszteletekkel ünnepelte a napot, amikor a 325-ben megtartott zsinat szerint Jézus feltámadt.

Néma áldás

Békét kért a világnak, elsősorban a Közel-Keleten és Afrikában húsvéti üzenetében II. János Pál pápa, aki képtelen volt megszólalni urbi et orbi áldásánál.


Tekintse meg képeinket!
A pápa déltájban, a vatikáni mise végén jelent meg lakosztálya ablakában csaknem 13 percre, amíg húsvéti üzenetét felolvasta Angelo Sodano bíboros. Karol Wojtyla meg akart szólalni húsvéti áldása kapcsán - a mikrofont is elébe helyezték -, de beteg, műtött torkából csak hörgések törtek fel, így újólag némán osztott áldást.

Az egyházfő számára láthatóan nagy szenvedést, komoly nehézséget jelentett a húsvétvasárnapi nyilvános szereplés, köhögési rohamok fogták el, légzési nehézségei és más fájdalmai erőteljesen látszottak arcán és keze mozgásán is.

A húsvétvasárnapi misét a pápa nevében Angelo Sodano bíboros, vatikáni államtitkár mutatta be a vatikáni bazilika előtti Szent Péter téren, ahol a borús, esőre hajló idő ellenére is több tízezer zarándok és turista gyűlt össze.

II. János Pál Isten segítségét kérte a béke megteremtéséhez a Földön, amelyre annyi ártatlan áldozat vére folyik, s külön is megemlítette a Közel-Kelet és Afrika országait, ahol változatlanul rengeteg vér folyik. Húsvéti üzenetében végezetül a pápa az Úr segítségét kérte, hogy a népek gazdasági haladása ne homályosítsa el soha a társadalom lényegét alkotó szellemi értékeket.

Csökken a hívek száma

A megkeresztelkedők számának drasztikus növelését szorgalmazta beszédében Erdő Péter bíboros, az ünnep vasárnapján a budapesti Szent István-bazilikában.

Erdő Péter örömének adotta hangot, hogy nő a felnőtt keresztelkedők száma. Ha változik is az emberek közötti gondolatközlés módja és nyelvezete, ha sokszor szétszórt és kiábrándult emberek figyelmét kell is megragadni, "adjuk tovább azt az örömhírt az egész világnak", hívta fel a gyülekezet figyelmét.

Erdő Péter elmondta, hogy a főegyházmegyében az elmúlt évben több mint hatezer gyermek és mintegy ötszáz felnőtt részesült a keresztség szentségében. "De látnunk kell, hogy ez a szám jóval kevesebb annál, mint ami csak ahhoz is szükséges volna, hogy az esztergom-budapesti katolikus közösség lélekszáma fennmaradjon" - hangoztatta, hozzáfűzve: ehhez évente mintegy négyszer ennyi keresztelőre lenne szükség.

Nagytakarítás


Klikk a képre!
A feltámadás ünnepének nevezte a húsvétot Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök vasárnap, a debreceni Református Nagytemplomban tartott ünnepi istentiszteleten.

"A názáreti Jézus húsvéti nagytakarítást rendezett a halál birodalmában (...), senki nem ül a halál trónusán, mert az övé, Jézusé lett a húsvét. Ez a feltámadás" - mondta Bölcskei Gusztáv.

A zsinat elnöke szerint a húsvéti üres sír üzenete, hogy "ne hallgass róla, add tovább a titkot". "Ha tudod, hogy üres a sír, nem lesz üres a szíved, az életed, az otthonod, a templomod (...) és a szíved megtelik reménységgel" - hirdette a püspök.