Gyurcsány volt üzlettársa az egyik legismertebb szcientológus

2007.08.08. 15:11 Módosítva: 2018.08.22. 13:01
Listába szedte a száz legbefolyásosabb szcientológust a Heti válasz, a lap csütörtökön megjelenő számának elgérdekesebb megállapítása, hogy Gyurcsány Ferenc minisztrerelnök cége, az Altus Rt. résztulajdonosa volt egy olyan társaságnak, amelynek két másik tulajdonosa a szcientológiai egyház meghatározó tagja.

Bár a Nemzetbiztonsági Hivatal évről évre komolyabb figyelmeztetéseket ad a szcientológia magyarországi térnyerésével kapcsolatban, a kormány nem siet a szervezet tevékenységét korlátozó, vagy legalább kordában tartó intézkedésekkel. "Totalitárius berendezkedés", "anyagi kizsákmányolás", "gazdasági pozícióépítés", "bekerülés a politikai döntéshozó testületekbe", "a gazdasági és a politikai hatalom megszerzése" - idézi a szcientológiai egyházzal kapcsolatos nemzetbiztonsági hivatali megállapításokat a Heti válasz csütörtökön utcára kerülő száma.

A lap közzétesz egy százas listát, amelyen - a hetilap szerint - a legbefolyásosabb szcientológus van rajta. Szőnyi Szilárd írásában felhívja a figyelmet arra, hogy a listán szereplő személyek a közvélemény számára ugyan kevéssé ismertek, ám így is jelentős befolyásuk van a magyar gazdaságra.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a szcientológiai egyház egyes képviselői nem is annyira mellékszereplői a hazai pénzügyeknek. Példaként említik Gartner Pétert, a Brüsszel Center uniós pályázati tanácsadó cég vezetőjét, aki Veres János pénzügyminiszter oldalán lépett fel egy konferencián, cégének megbízói között pedig olyan állami szervezetek vannak, mint a Miniszterelnöki Hivatal, a Külügyminisztérium, illetve dolgozott a már átalakult Nemzeti Fejlesztési Hivatalnak is.

Utalnak Tóth Imrére, a szcientológus vállalkozások szövetségének képviselőjére is, aki pedig októberben fog előadást tartani az Adó-Expó-n az Alternatív adózási rendszer az emberi tényezők figyelembevételével címmel.

A hetilap százas listáján szerepel egy egykori pécsi KISZ-es vezető neve is, aki résztulajdonos abban a vállalkozásban, amiben 1994-98 között tulajdonostárs volt a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által tulajdonolt Altus Rt is. A lap szerint a férfi ezekben az években ismerkedett meg a szcientológiával, és a vállalkozásuk ma már az egyik legismertebb szcientológus cég.

A százas listán igazi csemegéket is találni: Zák György, padlóburkolatokat forgalmazó vállalkozása például partnerei között tudhatja a szcientológiai egyházat éppúgy, mint a váci katolikus püspöki hivatalt.