Baráti meccsnézés Manchesterben a nyertesközeli üzletemberrel

2003.06.05. 20:10
Együtt utazott a manchesteri Bajnokok Ligája-döntőre Sári Lajos, az oktatási tárca szakképzési helyettes államtitkára Németh János üzletemberrel, aki közös céget tulajdonol az Idea Lab Kft.-vel, amely referenciák nélkül nyert félmilliárdos közbeszerzést a Nemzeti Szakképzési Intézet pályázatán. Sári Lajos cikkünk megjelenése után nem sokkal "személyes érintettség miatt" lemondott posztjáról, az Idea Lab esetleges kifizetéseit pedig felfüggesztették. Az Inforádió értesülései szerint Magyar Bálint pozícióját nem érinti az ügy.
A Nemzeti Szakképzési Intézet még márciusban írt ki közbeszerzési pályázatot a szakképzéssel kapcsolatos újság, web és információs pont megnyitását feladatul szabva. Mint ahogy az Index feltárta, a pályázaton egyetlen jelentkezőként futott be a - hasonló feladatokkal még sohasem foglalkozó - Idea Lab Kft. A cég 555 millió forintért vállalta a feladatokat, jóllehet becslések szerint legfeljebb a pénz fele elegendő volna a projektre.

Manchesterbe utaztak

Sári Lajos
Sári Lajos a területet felügyelő szakképzési helyettes államtitkár Manchesterbe utazott a Bajnokok Ligája döntőjére barátjával, Németh Jánossal, aki formailag ugyan nem tulajdonos az Idea Lab Kft.-ben, de a vállalkozás több szálon is köthető az üzletember érdekeltségébe tartozó cégekhez.

Németh résztulajdonosa a Planet One Kft.-nek, amelyben Hegedűs Gábor, az Idea Lab ügyvezetője is "betétes". Ráadásul a pályázatnyertes cég székhelye idén februárig az a budaörsi ingatlan volt, ahol Hegedűs és Németh közös cége is működik.

Cégek az oktatási területen

A Heti Válasz pénteki számában arról ír, hogy a pályázatnyertes cég egyik tulajdonosa, Urbán László osztálytársa volt a helyettes államtitkár fiának, Sári Gergelynek. A lap arról is beszámol, hogy a pályáztatás lebonyolítója, a Számít Kft. volt, amelynek ügyvezetője, Seres Péter korábban közös céget tulajdonolt Sári Lajos feleségével.

Két hét alatt négy vezető távozott a tárcától
Hétfőn lemondott Racskó Péter, az oktatási tárca Sulinet Programirodájának vezetője, majd csütörtökön Sári Lajos, a Nemzeti Szakképzési Intézetet felügyelő helyettes államtitkár. Az elmúlt két hétben Racskón és Sárin kívül két informatikai miniszteri biztos távozott a minisztériumból.

A Számít Kft. jellemzően az SZDSZ-es minisztériumok közbeszerzéseit intézi. A Közbeszerzési Döntőbizottság ezt a társaságot bírságolta meg hárommillió forintra a Sulinet-tender miatt, ahol a kiírási feltételeknek csak egy cég tudott megfelelni. Sári Lajos, mostani főnöke, Magyar Bálint pártelnöksége idején az SZDSZ pártigazgatójaként tevékenykedett, és már a Horn-kormány alatt is az államigazgatásban dolgozott, ugyancsak az oktatási tárca egyik intézményénél.

Az üggyel kapcsolatban megpróbáltuk kikérni Sári Lajos, illetve Németh János véleményét is, de nem sikerült nyilatkozatra bírni őket. Mint emlékezetes, az Idea Lab Kft. áprilisban úgy nyert az NSZI közbeszerzési pályázatán, hogy a telefonkártya-feltöltő automatákkal foglalkozó cég csak később kapta meg a megbízás elvégzéshez szükséges tevékenységi köröket. A kiírás, amelyen végül csupán az Idea Lab "szállt versenybe", meglepő technikai feltételeket támasztott a pályázóknak. Az érvényes részvételhez szükség volt például 12 LCD-monitor meglétére, de a szakmai referencia hiánya egyáltalán nem volt kizáró ok.

Sári távozik

Seres Péter, a pályáztatást menedzselő vállalkozás ügyvezetője korábban az Indexnek nyilatkozva nem tartotta meglepőnek, hogy egy referenciák nélküli társaság nyert. Seres úgy nyilatkozott, hogy a kiírási feltételeknek az Idea Lab megfelelt, és noha valóban csak egy pályázat érkezett az ügyvezető szerint mégis volt verseny, mert hárman vették meg a pályázati dokumentációt. Magyar Bálint oktatási miniszter első cikkünk megjelenése után vizsgálatot indított az ügyben, mert - mint nyilatkozta - kiderítik, hogy a nyertes cég a szerződéskötésnél nem tévesztette-e meg a kiírót.

Sári Lajos az Oktatási Minisztérium közlése szerint csütörtök délután, nem sokkal cikkünk megjelenése után beadta lemondását, amit Magyar Bálint miniszter elfogadott. "A belső vizsgálat Sári Lajos esetében feltárt olyan belső érintettséget is, amely ugyan nem jogszerűtlen, de nem felel meg egy magasabb erkölcsi normának, ezért a vizsgálat megállapításai alapján Sári Lajos helyettes államtitkár azonnali hatállyal lemondott posztjáról." - áll a tárca honlapján olvasható közleményben.

Szigorítanak, bár nem kötelező

Fidesz: négy tisztet áldozott a menekülő király
A Fidesz szerint Sári Lajos szakképzésért felelős helyettes államtitkár lemondásával már a negyedik "tisztet" áldozza fel Magyar Bálint, "a matt elől menekülő király".

Répássy Róbert fideszes politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: "az oktatási tárca vezetője először tagadta a minisztériumot körbe lengő korrupciógyanús ügyeket. Később belső vizsgálatokat ígért, amelyek nyomán fegyelmi büntetések kiszabását helyezte kilátásba. Majd szinte napról napra vált meg munkatársaitól, miután a sajtóban és a parlamentben újabb korrupció gyanúját is felvető zavaros ügyekre derült fény".

"A Nemzeti Szakképzési Intézet és az Idea-Lab Kft. közötti megállapodást illetve az azt megelőző közbeszerzési eljárás belső vizsgálata jogszabálysértés tényét nem állapította meg. Figyelembe véve azonban, hogy a sajtóban megjelent tények szerint aggályos az, hogy a pályázathoz nem kellett referenciát csatolni, illetőleg a pályázatra jelentkező nem jelölte meg, hogy a megbízás értékének több mint tíz százalékára alvállalkozókat kíván foglalkoztatni, ezért az oktatási miniszter a Közbeszerzési Tanácshoz fordult, hogy vizsgálja meg az adott szerződést. Az ügy teljes kivizsgálásáig a minisztérium közigazgatási államtitkára utasította az NSZI-t, hogy a szerződéssel kapcsolatban semmilyen kifizetés ne történjen."

"Az ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében a minisztérium a törvényes kötelezettségnél is jobban megszigorítja a közbeszerzéseket. Bár nem lenne kötelező, a jövőben minden közbeszerzési eljárásban kérni kell a pályázók referenciáját. és a 40 millió forintnál nagyobb összegű közbeszerzési eljárásoknál, még a háttérintézeteknek is kérni kell a minisztérium előzetes jóváhagyását." - zárul a közlemény.

Az Inforádió értesülései szerint Medgyessy Péter kormányfő délután tárgyalt Magyar Bálint oktatási miniszterrel, és megerősítette pozíciójában.